Hamarosan renoválják a Szecesszió Házát Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2016. október 12. 11:01

Előreláthatólag három millió euróba kerülnek majd a munkálatok, amelyeket a Bécs egyik jelképévé vált, aranykupolás épületen végeznek. Egyelőre azonban vita folyik arról, hogy a költségeken milyen mértékben osztozzon a városi önkormányzat és az állam – írja a bécsi Heute.

A bécsi szecesszió kiállítótermét a köznyelvben egyszerűen csak Secession-nak hívják. Az emblematikus épület Joseph Maria Olbrich tervei alapján készült 1897–98 között, és eredetileg a kortárs művészet kiállítótermének szánták. Ezt a funkciót a mai napig is ellátja, bár a világ minden részéből az osztrák fővárosba özönlő turisták legtöbbje az aranykupola és Klimt frízei miatt látogatja.

Fotó: Gustav Klimt: Beethowenfries / secession.at

Az osztrák szecesszió jelképévé vált egyszerű épület tetejét aranyozott „lombkupola" díszíti, amely a művészet és a természet egymáshoz hasonló kibontakozását szimbolizálja. Annak idején Bécs városa ingyen biztosította a telket az építkezéshez.

A kupola alatt aranyozott betűkkel olvasható a szecesszió mottója, amely a magyarországi születésű Hevesi Lajostól származik;"Der Zeit ihre Kunst, der Kunst ihre Freiheit", azaz legyen meg minden korszaknak a művészete, a művészetnek pedig a szabadsága.

A Szecesszió Házát folyamatosan karbantartják, de évtizedekkel ezelőtt történtek komolyabb renoválási munkák, és a szakemberek szerint itt az ideje egy nagyobb tatarozó beruházásnak.