Hamarosan robotok vezetik a taxikat japánban

Forrás: hvg.hu

 2015. november 02. 17:45

Japán arra is fel akarja használni a 2020-as tokiói olimpiát, hogy megmutassa, továbbra is élen jár a technológiai fejlesztésekben. Ennek részeként a Robot Taxi nevű helyi társaság azt tervezi, hogy az esemény idejére már több ezer autóból álló vezető nélküli flottát üzemeltet Tokióban.

A Quartz magazinnak a cég azt mondta, jövő márciusban indul a tesztüzem, és nem saját fejlesztésű autókról van szó, hanem hagyományos modellekről, amelyeket képessé tesznek az önálló működésre - írta a hvg.hu.

A robot taxikra gazdasági szempontok miatt van elsősorban szükség, mert a japán népesség öregedésével - különösen a gyérebben lakott területeken - egyre nagyobb hiány mutatkozik sofőrökből. Másrészt a sofőr nélküli taxizás a számítások szerint sokkal olcsóbb lesz, mert a hagyományos modellben a taxisofőr bére a járulékokkal együtt a teljes költség 70 százalékát teszi ki.

A megoldandó feladatok közé tartozik az autók navigációs képességének fejlesztése, hogy ne csak autópályán, hanem a városi utcákon is biztonságosan lehessen velük közlekedni, illetve a szükséges engedélyeket is meg kell szerezni a szolgáltatáshoz. Utóbbit segítheti, hogy a japán kormány is elkötelezett az ügy iránt, a miniszterelnök nemrég kiállt a robot taxik 2020-as elterjesztése mellett.