Hamburg kihagyja a jövő évi berlini ITB-t

Forrás: turizmus.com

 2022. november 29. 20:07

A Hamburg Tourismus, Hamburg turisztikai marketingszervezete úgy döntött, hogy jövőre nem vesz részt a világ legjelentősebb turisztikai szakvásárának számító ITB-n.

A berlini ITB az utazási ágazat legfontosabb szakvásárának számít az egész világon. A koronavírus-járvány miatt Hamburg utolsó nagy fellépése 2019-ben volt az ITB-n. A német főváros vásárterületén jövőre is a világ minden sarkából érkező kiállítók képviseltetik majd magukat, Hamburg azonban már nem lesz ott – írja az abendblatt.de.

Michael Otremba, a Hamburg Tourismus vezetője azzal indokolja a távolmaradást, hogy a turisztikai marketingszervezet minden fáradozása ellenére, a partnerek visszajelzései alapján úgy tűnik, nem olyan kifejezett az érdeklődés a jövő évi vásár iránt, mint volt a korábbi években.

Az érdektelenség következtében a Hamburg Tourismus számára 75 százalékkal emelkednének a részvétel költségei 2019-hez képest. A pluszköltségek miatt és a pénzügyi források gondos felhasználása érdekében a szervezetnek nem volt más választása, mint hogy lemondja a részvételt.

Hamburg nem vesz részt a 2023-as ITB-n

Fotó: 123rf.com

A Hanza-város számára évtizedeken át rendkívül fontos volt, hogy jelen legyen a berlini vásáron. Több fogadást adtak, változatos programokat szerveztek a standon, amelynek 650 négyzetméterén 2019-ben 73 partner állított ki. A költségek akkor mintegy félmillió euróra rúgtak, amelyből mintegy 100 ezer eurót a Hamburg Tourismus állt, a többit a partnerek.

A Hamburgi Turisztikai Szövetség (Tourismusverband Hamburg), amelynek 29 százalékos részesedése van a turisztikai marketingszervezetben, kritizálja a döntést. Szerintük a részvétel lemondásával főleg a számos kisebb vállalkozás esik el egy fontos lehetőségtől, hogy népszerűsítse a kínálatát. Wolfgang Reike, a mintegy 1100 tagot számláló szövetség elnöke elmondta: reméli, hogy Hamburg a következő évben már jelen lesz a berlini vásáron.

A Német Szálloda- és Éttermi Szövetség (Dehoga) hamburgi szervezetének képviselője ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy nagyon sajnálja, de meg tudja érteni a döntést.

David Erkalp turisztikai szakértő ugyanakkor aggódik Hamburg imázsa miatt. Mint elmondta, a világ nélkülük is forog tovább, mivel más városok is szépek, és a pénzt és a munkát sem sajnálják arra, hogy a lehető legjobban prezentálják magukat.