Harmadszor is megmentheti a TUI-t a német állam

Forrás: turizmus.com

 2021. január 07. 21:04

A Lufthansa után most már a TUI-ban is nagyobb részesedést vállalhat a német állam.

Miután az Európai Bizottság hétfőn jóváhagyta a TUI 1,25 milliárd eurós állami mentőcsomagját, az utazási konszern részvényesei január 5-én egy – online megtartott – rendkívüli közgyűlésen, 98 százalékos többséggel az utolsó akadályt is elhárították annak útjából, hogy a német szövetségi állam 25 százalék plusz egy részvénynek megfelelő részesedést vásároljon a vállalatban.

Német források szerint az 1,25 milliárd eurós csomaghoz tartozik egy 420 millió eurós csendes részesedés, amely átváltoztatható a TUI saját tőkéjévé, egy nem átváltoztatható, 680 millió eurós csendes részesedés, valamint 150 millió euró értékű átváltoztatható kötvény.

Amint azt már korábban megírtuk, ez már a harmadik segélycsomag, amit a TUI kap a német államtól. Németország tavasszal 1,8 milliárd eurót, nyáron 1 milliárd eurót áldozott a társaságra, így a segítség összesen mintegy 4,3 milliárd eurót tesz ki, ez mind ahhoz kell, hogy a koronavírus-járványtól sújtott társaság életben tudjon maradni.

Az AIRportal idézi az Európai Bizottság honlapján publikált közleményt, amely szerint a TUI cégcsoportnak a koronavírus-járvány miatt további pénzügyi segítségre van szüksége ahhoz, hogy elkerülje a csődöt.

A TUI nemcsak az állam, hanem a magánbefektetők támogatását is élvezi, az állami forráson felül 1,4 milliárd euró érkezhet a privát szektorból hitelgarancia és friss tőke formájában.

A német állam az unió által most jóváhagyott terv szerint csendestárs lesz, vagyis a cég irányításába nem fog beleszólni. Ugyanakkor elvárja, hogy az összeg legalább 75 százalékának visszafizetéséig a vezetők ne vegyenek fel jutalmat, ne fizessenek osztalékot, és ne vásárolják fel egyetlen versenytársukat sem.

A TUI egyik tengerjáró hajója a spanyol partoknál

A TUI egyik tengerjáró hajója a spanyol partoknál 2017-ben. Idén mind a 16 hajóját elindítja a társaság

Fotó: 123rf.com

Németország emellett egy 2025-ig tartó üzleti tervet is készíttetett a társasággal, amelyben a feltőkésítés hatásait mutatják be. Ebben értekeznek arról is, hogy hat éven belül legalább 15 százalékra kell csökkenteni az állam tulajdoni hányadát.

A támogatás nem korlátozza a versenyt, mert a tőkeemeléssel a TUI csak a csődöt és az ezzel járó gazdasági károkat kerülheti el, a járvány előtti tőkepiaci helyzetét nem állítják vissza. Emellett az adófizetők megfelelő ellentételezést kapnak a társaságban való részvételért – teszik hozzá.

 

Tovább nőhet Mordasov befolyása

A TUI részvényesei egy mintegy 500 millió euró értékű tőkeemelésről is döntöttek, és a társaság legnagyobb részvényese, az orosz Alekszej Mordasov milliárdos cége máris jelentős részvényjegyzési tervekről nyilatkozott. A német szövetségi bankfelügyeleti hatóság (BaFin) korábban engedélyezte, hogy Mordasov a 30 százalékos határon túl is emelhesse részesedését, az indok pedig az volt, hogy a vállalat stabilitása jelenleg prioritást élvez a többi részvényes érdekei előtt.

A Handelsblatt című gazdasági napilap szerint a mentőcsomag tulajdonképpen egy ajándék Mordasov számára. Az orosz oligarcha a német bankfelügyelet áldásával, az Európai Bizottság egyetértésével és a TUI közgyűlésének beleegyezésével anélkül emelheti a jelenlegi 24,89 százalékról 36 százalékra részesedését, hogy előtte kötelező vételi ajánlatot kellene beterjesztenie a többi részvényes elé – írják. És mivel új részvényekről van szó, az ügylet az 1,07 eurós vételár mellett csupán 266 millió eurójába kerül. Mindeközben január 5-én a londoni tőzsdén 5,40 euróért cseréltek gazdát TUI-részvények.

 

Ugrásra készen

A részvényesek lelki szemei előtt azonban valószínűleg már az idei nyár lebeg. Fritz Joussen, a TUI vezérigazgatója szerint az utazási konszern a pandémia miatt egy termék nélkül maradt, említésre méltó forgalmat nem produkáló vállalattá vált, de ez nagyon gyorsan megváltozhat, ha sikerül legyőzni a járványt. A vállalat szerinte képes arra, hogy az utazási korlátozások lazítása esetén rövid határidőn belül újra jövedelmező legyen.

A TUI-vezér néhány nappal korábban azt nyilatkozta, hogy „messzemenően normális nyárra" számít az idén. Az optimális kihasználtság érdekében azonban csak a korábbi repülős kínálat 80 százalékát aktiválják majd, ezért valószínű, hogy a Földközi-tenger térségében néhány járat gyorsan megtelik majd. Ezenkívül valamennyi, szám szerint 16 hajóját is elindítja a társaság. Ezzel együtt – a várhatóan gyengébb első félév miatt – csak 2022-ben lehet majd arra számítani, hogy az ágazat újra eléri a 2019-es rekordév szintjét.

2020-ban a TUI rengeteg ügyfele kapott utalványt a befizetett, de lemondott utakért cserébe, ezek most mind beváltásra várnak, de a TUI piackutatásai amúgy is azt mutatják, hogy óriási vágy él az emberekben a tavaly elmaradt nyaralás bepótlására – állítja Joussen.

TUI