Harmincéves rekordot dönthetnek meg a balatoni kompok év végéig

Forrás: turizmus.com

 2023. október 30. 11:33

Kiemelkedő nyári forgalmat követően 2 millió 74 ezer utasszámmal zárult október 23-án a 177. személyhajózási szezon. A személyhajók 721 ezer utast szállítottak, amely az előző évit 4 százalékkal, a 2019-es évi forgalmat 2,5 százalékkal haladja meg.

A kompok fedélzetén 1 millió 353 ezer utast köszönthettek eddig, ami 18 ezerrel több a 2022-es évi azonos időszakhoz képest és 49 ezer fővel a 2019-es adatot is meghaladja. Év végéig a kompokon szállított utasok száma elérheti az 1,4 millió főt, amivel harmincéves rekord is megdőlhet – közölte a Balatoni Hajózási Zrt..

A Bahart kiemelkedő eredményeit részben a települések között közlekedő menetrendi hajóknak köszönheti, amelyek 530 ezer utast szállítottak az idei szezonban. A legkedveltebb járatok 2023-ban is a Siófok-Balatonfüred-Tihany-Balatonföldvár útvonalakon voltak, amin 227 ezren, míg a Fonyód-Badacsony útvonalon 191 ezren utaztak.

Harmincéves rekord dönthetnek meg idén a balatoni kompok

Fotó: Bahart

 

Népszerű a sétahajózás

A séta és nosztalgiahajókat 145 ezer utas vette igénybe, ez 8 ezerrel több, mint a tavalyi évben és 10 ezerrel a 2019-es adatot is felülmúlja. A legnépszerűbb sétahajós kikötők Siófok, Balatonfüred és Keszthely voltak, a bulihajókra Balatonlellén, Siófokon és Balatonfüreden szálltak fel a legtöbben, míg a varázshajók Keszthelyen, Balatonmáriafürdőn és Balatonlellén vonzották a legtöbb utast.A programhajókra 30 ezren váltottak jegyet, a rendezvényhajókon pedig 15 ezer fő utazott idén. A legtöbb, 118 ezer utast a Fonyód és Badacsony között közlekedő Füred katamarán szállította, a további hajók sorrendje: Siófok katamarán, Badacsony katamarán, Szent Miklós motoros és Szigliget motoros. Az év legforgalmasabb hónapja az augusztus volt, de az őszi hónapok is átlag feletti forgalmat generáltak.

A legtöbb utast idén a Füred katamarán szállította

Fotó: Bahart

 

A személyhajókon szállított kerékpárok száma az idei szezonban 27 százalékkal volt magasabb a tavalyinál és elérte a 39 ezret, míg a kompokon a 126 ezret is meghaladta, ami 16 százalékos növekedést jelent. A kompon szállított gépjárművek száma eddig 423 ezer volt.

Az utasszámmal együtt növekedett a Bahart online jegyértékesítő felületének népszerűsége. A 2022-es 51 ezer online vásárlóhoz képest idén már 69 ezren váltottak digitális jegyet.

 

Ősszel és télen is lesznek programhajók

Ugyan október 23-án kifutottak az idei utolsó menetrend szerinti személyhajók, a Bahart egyedi programhajói és az őszi szünetben induló sétahajók továbbra is várják az utazókat. A kompok pedig az év minden napján közlekednek. November 5-ig Szántódrévből 6.40 és 18.40 között, Tihanyból 07.00 és 19.00 között indulnak, 40 perces időközönként, ezt követően pedig 60 percenként indulnak útnak a két rév között.

Az őszi szünetben is indulnak sétahajók

Fotó: Bahart

 

A korábbi évekhez képest újdonság, hogy az őszi szünetben extra sétahajó járatok indulnak Balatonfüredről és Siófokról. A tihanyi XXI. Gardália Napokon nézőhajó is közlekedik, míg december 2-án Mikulás hajókkal utazhatnak az érdeklődők Balatonfüreden és Siófokon.