Harmincéves a hazai InterCity-közlekedés

Forrás: turizmus.com

 2021. június 06. 12:29

Harminc évvel ezelőtt, 1991. június 2-án indult Magyarországon az első InterCity-vonat Miskolcra. Azóta a hazai távolsági szolgáltatás alapját jelentő járatokat évente közel 10 millióan választják, és a szolgáltatás színvonala rendületlenül emelkedik – írja közleményében a MÁV.

Az InterCity vonatok megjelenéséig, a MÁV-hálózatának nagy részén, a távolsági szolgáltatás alapját a sebes- és gyorsvonatok jelentették, a fontosabb úti célok pedig expresszvonatokkal voltak elérhetők. A 30 évvel ezelőtti első IC-szerelvényt az akkori színvonalon igen korszerű, nagy teljesítményű mozdony húzta. A vonat része volt egy első osztályú és négy másodosztályú, valamint egy étkező-bisztró kocsi.

Tágas kényelem az 1. osztályú kocsin

Fotó: MÁV

Az eltelt évtizedek során újabb és újabb vonalakon indultak el ezek a járatok, napjainkban ezek a távolsági szolgáltatás gerincét jelentik. Naponta közel 250 IC vonat közlekedik és évente 10 millió utas használja a hálózatot. A vasúttársaság járműállományában több mint 350 IC forgalomra alkalmas kocsi van, és ez a szám az IC+ gyártásnak köszönhetően folyamatosan nő. Az InterCity kocsik több generációs fejlődésen mentek keresztül az elmúlt 30 évben, a család legújabb tagja az IC+ kocsi.

A magas minőségű utastérrel rendelkező, saját tervezésű és gyártású kocsitípus lehetővé tette a kerékpárszállítás, valamint babakocsival illetve kerekesszékkel történő utazás lehetőségének megteremtését olyan vonalakon is, ahol erre korábban nem, vagy erősen korlátozottan volt mód.

Homolya Róbert elnök-vezérigazgató köszöntője

Fotó: MÁV

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: „Az IC+ járműgyártásra nagyon büszkék vagyunk, szorgalmasan és kitartóan dolgoznak a kollégák a sikerért a szolnoki üzemben, a hazai vasúti gépgyártás központjában. Eddig 90 ilyen kocsit rendelt meg a vasúttársaság, amiből jelenleg 54 másodosztályú kocsi van forgalomban az országban, és június eleje óta a nemzetközi járatokon is újra találkozhatunk ezekkel. Az idei nyár újdonsága az új első osztályú IC+ kocsi lesz, ami terveink szerint a nyár második felében, a Budapest és Tapolca között közlekedő Kék Hullám InterCity vonatok jelenik meg először. Összesen 35 ilyen kocsit gyártunk most a Szolnoki Járműjavítóban, amik az országban több vonalon is közlekednek majd.”

Utazás az ünnepi IC-vel

Fotó: MÁV

Kormányos László, a MÁV-START Zrt. szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: Az új, saját gyártású IC+ kocsik a nyári szezont követően várhatóan ősztől a Keleti és Nyugati pályaudvar között, a teljes keleti országrészen át közlekedő kör-ic járatokban közlekednek. Miskolc környékén az InterCity hálózatot érintő változás, hogy a kör InterCity-ket április 11-től a Miskolc és Szerencs közötti szakaszon pót- és helyjegy nélkül, azaz kedvezőbb áron is igénybe lehet venni.

Szintén a tavaszi menetrendmódosítás hozott előnyös változást a Miskolc és Hidasnémeti között utazóknak. Az autóbuszos és vasúti menetrendek finomhangolása keretében egyes vonatok menetrendje módosult, ezáltal több eljutási lehetőség és kedvezőbb csatlakozások állnak az utasok rendelkezésére. Miskolc―Bánréve―Ózd vonalon az utasok igényeit, kéréseit figyelembe véve szintén módosította a vasúttársaság a menetrendet, hogy a környező településeket több vonat álljon meg.