Három rangos díjat is bezsebelt a Wizz Air

Forrás: turizmus.com

 2022. január 18. 14:34

A Wizz Air az utóbbi időben három rangos elismerést is kapott. A ch-aviation a flottáját díjazta: a WIZZ rendelkezik Európa legfiatalabb és a világ harmadik legfiatalabb repülőgépparkjával. Emellett a Sustainalytics besorolása alapján kiérdemelte a legfenntarthatóbb európai légitársaság címet is.

A Wizz Air büszke rá, hogy a flottájában található repülőgépek átlagéletkora mindössze 5 év (ez a díj elbírálása idején még 5,2 év volt). Így a légitársaság a világ egyik legfiatalabb flottáját üzemelteti, amely jelenleg 149 darab Airbus A320/1/neo családba tartozó repülőgépből áll. A flotta átlagéletkora jóval az iparági átlag alatt van – amely körülbelül 10 év – és fokozatosan csökkenni is fog: 2024-re 3,6 év, 2026-ra pedig 3,2 év lesz a Wizz Air gépek átlagéletkora - közölte a légitársaság.

A ch-aviation által alapított Youngest Aircraft Fleet Award azért jött létre, hogy világszerte elismerjék azokat a légitársaságokat és repülőgép-bérbeadókat, akik a fiatal és hatékony repülőgépek mellett teszik le voksukat. Az új generációs repülőgépek használata ugyanis jelentősen hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez az iparágon belül, és segíti a jobb üzemanyag-hatékonyságot is. Ez hatalmas előrelépést jelent a fenntarthatóság terén, ezért a ch-aviation úgy döntött, a legjobban teljesítő légitársaságok emiatt elismerést érdemelnek.

Annak meghatározására, hogy jelenleg mely légitársaságok működtetik, és mely bérbeadók kezelik a legfiatalabb repülőgépflottát, a ch-aviation kiterjedt adatbázist tart fent, amely világszerte több mint 4700 aktív légitársaságot, több mint 65 000 repülőgépet és 1000 bérbeadót listáz.

wizzair

A Wizz Air rendelkezik Európa legfiatalabb és a világ harmadik legfiatalabb repülőgépparkjával és kiérdemelte a legfenntarthatóbb európai légitársaság címet is

Fotó: Wizz Air

De nem csak a fiatal flottája miatt díjazták a napokban a légitársaságot: A Wizz Air kiérdemelte a legfenntarthatóbb európai légitársaság címet is a Sustainalytics besorolása alapján.

A Sustainalytics strukturált, objektív és átlátható módszertan alapján értékeli a vállalatok képességét a kockázatok mérséklésével és a lehetőségek kihasználásával kapcsolatban. A kockázati besorolás azt mutatja, egy vállalat mennyire kezeli proaktívan az üzleti tevékenysége szempontjából lényeges környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) kérdéseket.

A Wizz Air az elmúlt évben jelentősen javított fenntarthatósági besorolásán, melynek köszönhetően az európai légitársaságok közül a legjobb minősítést kapta.

A légitársaság idén 30 vadonatúj repülőgéppel bővítette modern flottáját, és a légitársaságok között elsőként állította vissza pilótái és légi személyzete számára a világjárvány előtti fizetéseket, miközben 1000 fő számára új munkahelyet is teremtett. A 18 új bázis megnyitása és a több mint 300 új útvonal bevezetése mellett a légitársaság abban bízik, hogy az évtized végére megháromszorozza méretét és 20 000 alkalmazottal, valamint 500 repülőgéppel rendelkezzen.

„Büszkék vagyunk, hogy újabb területen lehetünk piacvezetők, ez a rangos elismerés ugyanis alátámasztja a Wizz Air fenntarthatósági erőfeszítéseit” – mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója – „A legfenntarthatóbb európai légitársaságnak járó elismerés tovább erősíti a lépéseink fontosságát, és motivációt szolgáltat nekünk abban, hogy továbbra is kiemelt figyelmet fordítsunk légitársaságunk folyamatos fejlesztésére."