Három év alatt 70 százalékkal nőtt az osztrák turisták magyarországi költése

Forrás: turizmus.com

 2016. október 05. 13:59

Szeptember 29-én hatodik alkalommal rendezte meg az MTÜ Bécsben az osztrák–magyar turisztikai szakma legnagyobb éves seregszemléjét. A Großer Ungarn Tourismustag (GUT) idén a balatoni és a közép-dunántúli régió innovatív bemutatására koncentrált.

Az idei egész napos GUT-ra több mint 50 turisztikai szakember, szolgáltató érkezett Magyarországról Bécsbe, hogy üzleti elképzeléseiket, turisztikai vonzerőiket és ötleteiket megmutassák az osztrák utazási irodák, cégek és a sajtó képviselői számára – írta közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az MTÜ külképviselőjének bevezető előadásában elhangzott, hogy Ausztria fajlagosan nézve nemcsak a legnagyobb küldőpiacunk, de az innovatív piaci elképzelések végigvitelével további jelentős eredmények érhetőek el. A befektetett munka hamar megtérül, az idei jól irányzott kampányok például 20 százalékos forgalomnövekedést eredményeztek a hévízi szálláshelyeken. Az utóbbi három évben 70 százalékkal nőtt az osztrákok magyarországi költése, amelynek 70-80 százaléka turisztikai célú költés – derült ki az előadásokból. Ennek oka, hogy a szolgáltatások színvonalának növekedésével, a szakmai összefogásnak és az MTÜ aktivitásának hatására a fizetőképesebb turisták egyre nagyobb számban keresik fel Ausztriából hazánkat. A most megrendezett b2b rendezvényének is célja volt, hogy a hazai prémium termékek osztrák piacon való „belistázásával" évről évre továbbra is dinamikusan növekedjen az osztrákok magyarországi költése.

Az MTÜ munkatársai Perémyi János ausztriai nagykövettel (jobb oldalt)


A b2b jellegű értékesítés-ösztönző rendezvény idén is jelentős vendégforgalmat és hírértéket generál, az elmúlt hetekben valamennyi ismert osztrák turisztikai újság foglalkozott a rendezvénnyel, meglátogatásra ajánlva azt a szakmának. Az osztrák sajtó és turisztikai szakmai szervezetek részéről 150 résztvevő fordult meg a turizmusnapon. Látogatóként meghívást kaptak az MTÜ „tiszteletbeli turizmus nagykövetei" is, akik az ausztriai magyar diaszpóra köréből csatlakoztak a négy éve indított Rot-Weiß-Rot in Ungarn elnevezésű turizmus-mozgalomhoz. A Magyar Turisztikai Ügynökség összegzése szerint az elmúlt években a résztvevők mintegy hetven százaléka arról számolt be, hogy az eseménynek köszönhetően konkrét üzletek is köttettek, amely komoly sikerindikátor.

Az új kor igényeinek megfelelően „sztárvendége" is volt a rendezvénynek Gájer Bálint személyében, aki a zene segítségével egyedi és helyszínre szabott varázslatos útra vitte a turizmusnap résztvevőit a Balaton régióba és környezetébe. Természetesen a kulináris élvezetek, így a magyaros konyha jellegzetes ételei, s a régiók borai sem maradhattak le a terítékről. A többszörös Destillata-nyertes Agárdi Pálinkafőzde régió zamatos ízeit lepárolva prezentálta, míg a veszprémi Chianti Étterem, valamint a Tornai és a Kreinbacher birtok borai és pezsgői a magyarországi „gasztroforradalomból" adtak kóstolót. További infók és az elhangzott prezentációk megtalálhatóak itt: http://bit.ly/2aPYn4v.