Három magyarnak is szurkolhatunk az idei Giro d’Italián

Forrás: turizmus.com

 2022. április 27. 16:39

Május 6–8. között hazánk ad otthont a 2022-es Giro d’Italia nyitószakaszainak. A Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt során három nap alatt három magyarországi szakaszon csap össze a mezőny, amelyben három magyar kerékpáros is ott lesz.

A Nagy Rajtot megelőző sajtóeseményen az idén is nagy reményekkel induló Valter Attila várakozásokkal telve nyilatkozott, Balázs Tibor operatív vezető és Szilasi László kerékpársport szakértő, valamint Schneller Domonkos helyettes államtitkár pedig a verseny sportszakmai hátteréről beszélt. Az eseményen részt vett az idei verseny egyik sportszakmai tanácsadója, a Giro 1987-es bajnoka, Stephen Roche is, aki ugyanebben az évben megnyerte a Tour de France-t és a világbajnokságot is, ezzel pedig teljesítette a "Triple Crownt".

giro_sajto

Valter Attila országúti kerékpáros, Balázs Tibor operatív vezető, Schneller Domonkos helyettes államtitkár, Stephen Roche, korábbi Giro-győztes, és Szilasi László kerékpársport szakértő (balról jobbra)

Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

A tervezettnél ugyan két évvel később, 2020 helyett 2022-ben ad otthont hazánk a legendás olasz kerékpáros-körverseny Nagy Rajtjának, ám a halasztás tovább növelte az esemény értékét. Nem pusztán arról van szó ugyanis, hogy a május 4-i csapatbemutatót követően május 6-án Magyarországról startol el a 105. Giro d’Italia mezőnye, hanem arról is, hogy a verseny jóval többet jelent egy szimpla sporteseménynél, hiszen önálló turisztikai termékként definiálható.

A három, hazánkban rendezett szakasz (Budapest–Visegrád, budapesti egyéni időfutam, Kaposvár–Balatonfüred) különleges lehetőséget kínál az országmarketingre. A televíziós közvetítés jóvoltából megközelítőleg 150 ország 810 millió tévénézője látja a Dunántúl és Budapest, illetve a Dunakanyar legszebb látványosságait, tájait és műemlékeit, ahogy a mezőny elhalad mellettük. Ezzel Budapest mellett kisebb városok, települések is felkerülhetnek a világ turisztikai térképére.

Valter Attila tavaly első magyar versenyzőként vehette fel a rózsaszín trikót

Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

A Giro pozitív hatásait pedig elsősorban nem a verseny magyarországi szakaszának három napja alatt várják a foglalások növekedésében, hanem a későbbiekben, mikor a verseny nézői a közvetítésen látott desztinációkat is potenciális úti célnak tekintik majd. A MICE turizmusban is lehetőségeket nyithat a Giro d'Italia, több nagyobb rendezvényt idevonzhat majd a jövőben.

A versenyen ráadásul magyar kerékpárosoknak is szurkolhatunk, hiszen mint kiderült, Valter Attila mellett másik két sportolónk is ott lesz a mezőnyben. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Goubert Matériaux) helye biztos, az olasz Eolo-Kometa pedig hamarosan bejelenti, hogy Dina Mártont vagy Fetter Eriket nevezi majd. Mellettük még egy magyar vonatkozása lesz a versenynek: a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Dér Zsolt az Israel Start-Up Nation csapatát segíti majd. Ilyen lehetőséget még sosem kapott magyar szakember a Girón.

„A Nagy Rajt a magyar emberek és az ország sikere! – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a sajtóeseményt Valter Attila, aki Budapest, illetve a versenyszakaszok menti települések lakosságának is üzent. – Remélem, több tízezren kilátogatnak majd abban a három napban a helyszínekre, hogy közösen szurkoljanak és átéljék az igazi Giro hangulatot. Nemcsak mint versenyző, hanem a rendezvény egyik nagyköveteként, a szervezők nevében előre is köszönöm mindenkinek, hogy türelmesek és rugalmasak a háromnapos rendezvény alatti forgalomkorlátozások, útlezárások és parkolási tilalmak kapcsán.”

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy három magyar sportolónak szurkolhatunk majd a versenyen

Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Schneller Domonkos, a miniszterelnökség helyettes államtitkára, a Giro szervezőbizottságának elnökségi tagja a verseny magyarországi jelenlétének regionális szerepéről, illetve hosszútávú gazdasági és sportszakmai előnyeiről osztotta meg gondolatait. „A hazai kerékpársport hatalmas fejlődés alatt van, és a hozzá köthető fejlesztések, például kerékpárút-hálózat kiépítése is ennek megfelelően zajlik; az utóbbi években országszerte közel 600 kilométernyi új kerékpárút készült, vagy már meglévő újult meg – nyilatkozta a helyettes államtitkár. – A Nagy Rajt nemcsak az országimázs, valamint a kül-, illetve belföldi turizmus pillanatnyi fellendülését támogatja, hanem az országúti kerékpározás fókuszba helyezésével segíthet abban, hogy a közlekedési kultúránk is fejlődjön annak érdekében, hogy vigyázzunk egymásra és az autósok az országutakon edző, illetve közlekedő kerékpárosokat ne akadályoknak, hanem közlekedési partnereknek tekintsék.”

Szilasi László kerékpársport szakértő és Balázs Tibor operatív vezető szervezői oldalról beszéltek a Nagy Rajtról. „Igazából a május 4-i csapatbemutatóval kezdődik a rendezvény a Hősök terén, ez lesz az egyik központi helyszín, hiszen innen startol az első és a második szakasz, illetve itt fog működni a Giro-falu elnevezésű szurkolói központ is. A budapesti és vidéki helyszíneken több tízezer emberre számítunk, köztük több száz külföldi turistára is. Szeretnénk, ha mindenki jól érezné magát, és ezért mindent el is fogunk követni” – mondta Balázs Tibor, aki a forgalomkorlátozások, útlezárások és parkolási tilalmak kapcsán szintén a lakosság türelemét és megértését kérte.