Három nemzetközi vonattal utazhatnak idén a zarándokok

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2020. január 23. 15:00

Erdélybe, Lengyelországba és Bosznia-Hercegovinába robognak zarándokvonatok 2020-ban a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START együttműködésében.

A ma már hagyományos, a csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Boldogasszony, illetve a lengyelországi Czestochowába tartó Fekete Madonna zarándokvonat mellett októberben a hercegovinai Medjugorjéba is indul vonatos zarándoklat – hallhattuk a Nyugati pályaudvar királyi várótermében rendezett sajtótájékoztatón.

Puskás Antal pálos szerzetes (b) és Budai László (j), a Misszió Tours ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón

Fotó: turizmus.com

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a tavalyi zarándokutak keretében 4000, a gyermekvédelem oltalmában élő fiatal tudta megtapasztalni a zarándokvonatok révén azokat a kegyhelyeket, ahová egyébként nem tudtak volna soha eljutni. Ugyancsak fontos a diaszpórában élő magyarok eljuttatása ezekre a zarándokhelyekre, és ebben nagy szerepe van a vasúttársaságnak.

Idén kilencedszer indul útjára Erdélybe, Csíksomlyóra a Boldogasszony, valamint nyolcadszor a lengyelországi Czestochowába a Fekete Madonna zarándokvonat.

Különleges élményeket, rendhagyó programokat ígérnek most is az Erdélybe, Lengyelországba és Bosznia-Hercegovinába induló különvonatok. A szervezők vonatrádióval, közös programokkal és éttermi, mozgóbüfé szolgáltatásokkal várják a résztvevőket – hallhattuk Kormányos Lászlótól, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettesétől.  2019-ben a MÁV-START 61 különvonatot közlekedtetett, 11 543 belföldi és 241 nemzetközi csoport utazásában működött közre, az általuk szállított utasok száma meghaladta a 1,2 millió főt.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, 2020-ban is jelentős az érdeklődés a csoportos utazások iránt, nemzetközi forgalomban elsősorban a kormány külföldi nyelvtanulási programjához kapcsolódóan. A belföldi forgalomban az Erzsébet-táborok és az Eucharisztikus Kongresszus idején számít jelentős csoportos utazási igényre a vasúttársaság.

 

Tizedik éve indulnak zarándokcsoportok

Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője kiemelte: idén 10. éve, hogy Czestochowába indulnak a zarándokcsoportok.  Ezen csoportok tagjai is igénylik az út folyamán a csendes vonatfülkéket, ahol nyugodtan imádkozhatnak, és felkészülhetnek a zarándokhellyel való találkozásra.

A czestochowai kolostor

Fotó: Facebook / Lengyelország – idegenforgalom

Egy ősi óhaj és a modern technika fonódik egybe, amikor a számtalan helyről érkező imakérések teljesítését webkamerán keresztül lehet majd nyomon követni azok számára, akik nem tudnak személyesen részt venni a zarándokutakon.

Izgalmas újdonság a kerékpáros zarándoklat, amely szintén egyesíti egy ősi szokás és a manapság leginkább pártfogolt, fenntartható közlekedési módot.

A Misszió Tours honlapján az utazások időpontjáról és részleteiről is tájékozódhatnak az érdeklődők.