Háromféle kilábalási forgatókönyvet készített az UNWTO

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 07. 11:38

A nemzetközi turistaérkezések 60-80%-os visszaesésére számít idén a Turisztikai Világszervezet a 2019-es adatokhoz képest. Az UNWTO háromféle kilábalási forgatókönyvet valószínűsít.

Az UNWTO legfrissebb jelentése szerint a nemzetközi turizmus, amely az idei első negyedév során 22%-kal csökkent csupán, éves szinten akár 60-80%-kal is visszaeshet. Március végéig 67 millióval csökkent a külföldi turisták száma, ami 80 milliárd dolláros bevételkiesést és több millió munkahely elvesztését jelenti az ágazat számára.

A turizmus globális alakulását illetően három forgatókönyvet dolgozott ki a világszervezet. Ezek szerint – miközben megjegyzik, hogy minden téren nagy a bizonytalanság – a külföldi turistaérkezések száma éves szinten globálisan 58% és 78% között alakulhat. A csökkenés mértéke nagyban függ a járvány megfékezésének ütemétől, illetve a határok újranyitásának időpontjától.

A három forgatókönyv a nemzetközi határok megnyitásának három különböző időpontjával számol:

  1. forgatókönyv: –58%, amennyiben a határokat július elején fokozatosan megnyitják, és elkezdik feloldani az utazási korlátozásokat;
  2. forgatókönyv: –70%, amennyiben a határokat szeptember elején nyitják meg fokozatosan, és ekkor kezdik el feloldani az utazási korlátozásokat;
  3. forgatókönyv: –78%, amennyiben a határokat december elején nyitják meg fokozatosan, és ekkor kezdik el feloldani az utazási korlátozásokat.

Nemzetközi turistaérkezések alakulása 2020-ban a három forgatókönyv alapján (változás havonta, az előző évihez képest, %)

 

A különböző forgatókönyvek megvalósulása esetén 850 millió és 1,1 milliárd közötti nemzetközi turistaérkezés marad el,  910 milliárd és 1,2 billió bevételkiesés lesz az ágazatban, továbbá 100 és 120 millió álláshely kerül veszélybe.

A turisztikai adatok gyűjtése (1950) óta ez minden idők legrosszabb válsága az ágazatban. A hatása minden kontinensen érezhető, és elsőként Ázsiában és a Csendes-óceán térségében kezdődhet meg a helyzet normalizálódása.

A szakértők 2021-re várják a helyzet rendeződését. Az UNWTO szerint a belföldi turizmus hamarabb helyre fog állni, mint a nemzetközi forgalom. A megkérdezettek többsége szerint már az idei utolsó negyedévben láthatók lesznek a fellendülés jelei.

Mit gondol, mikor kezd el helyreállni az Ön desztinációja iránt a turisztikai kereslet?

A korábbi válságok tapasztalatai alapján a szabadidős turizmus hamarabb állhat helyre, mint az üzleti utazások piaca, és elsőként a családi és baráti látogatások indulhatnak el.

Ami a különböző régiókat illeti, a szakértők szerint Afrikában és a Közel-Keleten már az idei évben megkezdődhet a forgalom helyreállása. Amerikát illetően a legkevésbé optimisták a szakértők.

Mit gondol, mikor kezd el helyreállni az Ön desztinációja iránt a nemzetközi turisztikai kereslet?

Ázsia és Európa kilátásainak megítélése a leginkább bizonytalan: a megkérdezettek fele bízik abban, hogy még az idén megkezdődik a kilábalás a krízisből, a másik felük szerint csak jövőre valószínű ugyanez.

 

Az UNWTO nemrégiben 23 pontból álló ajánláscsomagot fogalmazott meg a turizmus újraindítása érdekében.

Nyitókép: 123rf.com