Hárommilliárdos fejlesztés kezdődhet a debreceni reptéren

Forrás: MTI

 2020. december 31. 12:10

A terminálépület bővítése és egy új terminál tervpályázatának elindítása is szerepel a tervek között.

A 2019-es esztendő  600 ezredik utasát köszöntötte hétfőn a debreceni repülőtér. Az ezt követően megrendezett sajtótájékoztatón Papp László, a város polgármestere elmondta: a debreceni repülőtér forgalma a menetrend szerinti járatok elindítása óta, 2012-től folyamatosan nő. Tavaly már 380 ezer utas vette igénybe a reptér szolgáltatásait, 2019 pedig példátlan növekedést hozott a légikikötő életében. Hozzátette: a debreceni az ország második legforgalmasabb reptere lett, a régióban pedig 2019-ben megszerezte az első helyet.

A reptér utasainak száma 2019-ben átlépte a hatszázezret

Fotó: debrecen.hu

Az önkormányzat a repülőteret üzemeltető cégben idén visszaszerezte a többségi tulajdont, és 75 százalékban tulajdonosa lett a reptérnek, ahol a polgármester szerint 2020-ban jelentős fejlesztési program kezdődhet.December 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormánydöntés, amelynek értelmében a beruházásokhoz 3,1 milliárd forintot biztosít a kabinet. A kormány a fejlesztéseket 2 milliárd 350 millió forinttal támogatja, a forrás 25 százalékát pedig az önkormányzat biztosítja.

A repülőtéren tűzoltólaktanya épül, beszereznek két új tűzoltó járművet, átalakítják, bővítik a jelenlegi terminálépületet és az utasbiztonságot növelő eszközöket vásárolnak. Elindítják egy új, évi 1,5-2 millió utas biztonságos kezelésére alkalmas terminál tervpályázatát és egy teljesen új kifutópálya tervezési eljárását is.