Háromszáz Mobi-pontot alakítottak ki több fővárosi belső kerületben

Forrás: MTI

 2022. május 30. 13:53

Háromszáz mikromobilitási pontot, új nevén Mobi-pontot alakítottak ki Budapest több belső kerületében a kölcsönzött kerékpárok, elektromos rollerek elhelyezésére. Az érintett kerületek bírságot szabhatnak majd ki a nem kijelölt helyeken parkoló mikromobilitási eszközök után.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfői sajtótájékoztatóján Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke elmondta: a fővárosi önkormányzat a kerületekkel együttműködve azért hozott létre Mobi-pontokat, hogy rendezett és kényelmes lehetőséget tudjanak biztosítani a kölcsönzött kerékpárok és elektromos rollerek tárolására. A főváros elkötelezett amellett, hogy a fenntartható, zöld közlekedést fejlesszék és alternatívát nyújtsanak mindenkinek az autós közlekedés helyett – hangsúlyozta.

Balogh Samu közölte: nagyon sok panasz érkezett arról, hogy szerteszéjjel hagyják a kölcsönözhető elektromos rollereket. Támogatják, hogy ezeket az eszközöket használják Budapesten, azonban teljesen jogos az az igény, hogy erre rendezett formát találjanak; ezt szolgálják a Mobi-pontok, amelyekből eddig háromszáz készült el.

A következő időszakban még legalább ennyi Mobi-pontot alakítanak ki, a cél az, hogy ezek az egész városban megoldást nyújtsanak.

A főváros elkötelezett a fenntartható, zöld közlekedés fejlesztése mellett

Fotó: 123rf.com

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója elmondta: a Mobi-pontok elkészültek, a szabályozás júniusban lép életbe, majd a kerületek kötnek szerződést a szolgáltatókkal, amelyeknek az applikációiban megjelennek majd a létrehozott Mobi-pontok.

A mikromobilitási pontok elnevezésére pályázatot hirdettek, ennek eredményeképpen született meg a pontok új neve.

A vezérigazgató kérdésre válaszolva közölte: a kerületek hatósági szerződés keretében szankcionálni fogják a nem a kijelölt helyen letett eszközök után a szolgáltatókat, azok pedig nyilván továbbhárítják majd a felhasználókra.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere azt mondta: a főváros a kérdésben egy kompromisszumos megoldás felé ment el a tiltás helyett, és ebből a kerületeknek még bevétele is lesz. A VI. kerületben 81 Mobi-pontot alakítottak ki, és reményeik szerint ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy több parkolóhelye is lesz a helyieknek.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere közölte: azt szeretnék, hogy a VII. kerületben a Dózsa György úttól a Madách Imre térig, az Andrássy úttól a Rákóczi útig szabadon lehessen használni a mikromobilitási eszközöket. Ezek a pontok hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb átmenő forgalom legyen.

Rádai Dániel józsefvárosi alpolgármester szerint a VIII. kerületben több mint száz Mobi-pontot alakítottak ki, és nagy eredmény, hogy egy egységes rendszer jött létre.

 

Bárhonnan gyorsan elérhető helyszínek

A Mobi-pontokat zöld felfestés és/vagy tábla jelöli, emellett a közlekedési eszközök számára kialakított támaszokról is felismerhetők – a három elem közül legalább az egyik mindegyik helyszínen megtalálható. A helyszínek 1-2 perc sétára találhatók egymástól a belvárosban, azaz bárhonnan gyorsan elérhetők. Jelenleg ott lehet felvenni, vagy leadni megosztott rollereket, ahol az adott szolgáltató applikációja azt jelöli.

Első lépésként az V., a VI., a VII., a VIII. és a IX. kerületben jelöltek ki Mobi-pontokat, a VI., a VII., és a VIII. kerületek belső részein már teljesen elkészült a hálózat.

Az új szabályozás első lépésként szerdától csak a Nagykörúton belüli részeken, illetve a VIII. kerület Orczy úton belüli részén lesz kötelező – június 30-ig tartó türelmi időszakkal – a megosztott közlekedési eszközöket és járműveket a kijelölt pontokon elhelyezni.

A Fővárosi Közgyűlés által április 27-én elfogadott szabályozás lényege, hogy – először a belső kerületekben – mikromobilitási pontokat hoznak létre, és csak azokon lehet felvenni, leadni az eszközöket. A mikromobilitási szolgáltatók díjat fizetnek az eszközök tárolásáért, az eszközök kijelölt területen kívüli elhelyezése miatt pedig közigazgatási szankciót alkalmazhatnak velük szemben. A rendelkezés szerint a szolgáltató a nem megfelelően elhelyezett eszközök után naponta 5000 forint közterület-használati díjat köteles megfizetni.