Háromszázezer zarándokot várnak a csíksomlyói pünkösdi búcsúba

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. május 25. 12:01

Mintegy 300 ezer zarándokot várnak a szombaton tartandó hagyományos pünkösdi búcsúba az erdélyi Csíksomlyón. A budapesti Keleti pályaudvarról csütörtök reggel 900 utassal indult a Boldogasszony zarándokvonat.

Az utat a Misszió Tours és a MÁV-Start Zrt. együttműködésében szervezik. Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője az induláskor elmondta, hogy a pandémia után nehezen indult újra a szervezés, tavaly csak 700 volt a zarándokok száma, de az idei 900 után szeretnék majd elérni újra a korábbi ezres számot. Közölte, ez a 27. különvonat, amit szerveztek 2011 óta, és most úgy néz ki, "lassan visszatér az élet a zarándokvonatozásba".

Szerdán Csíkszeredában Timár Sándor P. Asztrik, a ferences kegytemplom igazgatója és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere ismertette a Kárpát-medence legnagyobb vallási eseményével és zarándoklatával kapcsolatos tudnivalókat. Elhangzott, hogy Magyarországról három zarándokvonatot várnak, és buszokkal is érkeznek szervezett csoportok.Az idei búcsú jelmondata – "Üdvözlégy, ki szűz lévén templommá lettél!" – Assisi Szent Ferenc egyik imájából származik. Azért választották, mivel idén 800 éve, hogy a ferences rend megkapta a működéséhez az írásos pápai megerősítést. Az alkalomból Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend miniszter generálisa is jelen lesz Csíksomlyón, ő lesz a vasárnapi pünkösdi szentmise szónoka.

Zarándokok érkeznek a csíksomlyói pünkösdi búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonathoz a Keleti pályaudvaron május 25-én

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Már pénteken több szentmise lesz a kegytemplomban, délben Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrálja a szertartást a Nagyboldogasszony zarándokvonattal érkezőknek, lelki program és éjszaka virrasztás is lesz.

Szombaton helyi idő szerint 10.30 órakor indul a kordon a főpapsággal, papsággal és világi vezetőkkel a kegytemplom előtti térről a Nyeregbe. Az ünnepi szentmise 12.30 órakor kezdődik a Hármashalom-oltárnál, főcelebránsa Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke, szónoka Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány provinciálisa lesz. 17 órától csángó misét tartanak a Szent Péter és Pál-plébániatemplomban, amelyet Mariut Felix forrófalvi plébános mutat be, míg 18 órától pünkösdi vigília-szentmise, éjszaka pedig virrasztás lesz a kegytemplomban.

Korodi Attila polgármester elmondta: tavaly több mint 300 ezren voltak a csíksomlyói Nyeregben, idén is ekkora tömeg fogadására készülnek. A városban még zajlik a vasúti felüljáró felújítása, így az Udvarhelyszék felől érkezők számára az ipari negyedben alakítottak ki parkolóhelyeket, és a város többi bejáratához közel is vannak ideiglenes parkolók, mert a városban számos utcát lezárnak.

A Nyeregbe csak a gyalogos zarándoklat engedélyezett, a lovasszekerek veszélyt jelenthetnek a gyalogosokra, ezért csak speciális engedéllyel mehetnek fel. A péntek délután megérkező 150 lovaszarándok szombaton szintén gyalog megy fel a Nyeregbe. A pünkösdi vásárban csak a hagyományos termékek árusítását engedélyezik, és szigorúan ellenőrzik, hogy "a résztvevőknek a lelki és a közösségi életet megerősítő élményben legyen része" – tette hozzá a polgármester

Azok, akik nem tudnak személyesen jelen lenni, a Duna tévécsatornán, a Mária Rádióban és a kegyhely YouTube-csatornáján követhetik az élő közvetítést.