Harry herceg és a fenntartható turizmus

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 04. 11:53

A turisztikai iparág óriásai mellett a brit uralkodócsalád sarja, Harry herceg is a nevét adta ahhoz a ma Amszterdamban útjára indult kezdeményezéshez, amelynek célja a fenntartható turizmus elősegítése.

Harry herceg, aki köztudottan aktív a környezetvédelem terén, most a turisztikai ágazatban is igyekszik bátorítani a fenntartható megoldások elterjesztését. Sikerült meggyőznie az ágazat néhány globális szereplőjét, hogy létrehozzanak egy közös kezdeményezést – írja a Skift.com.

A Travalyst névre keresztelt globális együttműködésben olyan cégek vesznek részt alapítóként, mint a TripAdvisor, a Booking.com, a Ctrip, a Skyscanner vagy a Visa. Az alapítók reményei szerint további vállalatok és non-profit szervezeteket is csatlakoznak majd a kezdeményezéshez.

Az élővilág megőrzése az egyik célja a kezdeményezésnek

Fotó: www.travalyst.org

A Harry herceg aktív közreműködésével megvalósult együttműködés igyekszik megszólítani az iparági szereplőket és a fogyasztókat egyaránt, ugyanakkor olyan közösségi kezdeményezéseket is felkarol majd, amelyek a vadvédelemmel, a klímaváltozással, a környezeti károk felszámolásával vagy a tömegturizmus ártalmainak csökkentésével foglalkoznak.

Bár konkrét lépésekről még nem lehet beszámolni, a TripAdvisor egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy a kezdeményezés egyik célja, hogy az utazók számára minél könnyebben elérhetők és foglalhatók legyenek a fenntartható utazási lehetőségek.

Harry herceg aktív környezetvédő, aki most a fenntartható turizmusért is tenni akar

Fotó: skift.com

A kutatások szerint erre már most megvan az igény: a Booking-com által megkérdezett fogyasztók 71%-a nyilatkozta azt, hogy az utazási vállalkozásoknak több fenntartható turizmushoz illeszkedő programot kellene ajánlaniuk.

A kezdeményezésben részt vevő cégek mérete alapján a program rövid idő alatt is jelentős eredményeket érhet el. A skift.com elemzője megemlíti, hogy a Skyscanner által alkalmazott „öko” jellegű keresését, amelynek során feltüntetik azokat az útvonalakat és járatokat, amelyek kevesebb széndioxid kibocsátásával járnak, 10 millió utas vette igénybe az elmúlt 12 hónapban.

Az is tény ugyanakkor, hogy nehéz pontosan meghatározni, hogy mi tekinthető „fenntartható” turizmusnak. Ezzel kapcsolatban Harry herceg a következőt emelte ki:

„A turizmus növekedésével nagyon fontos, hogy világszerte minél többen vegyék át a fenntartható gyakorlatokat, és a növekedést igyekezzenek a helyi közösségek és a környezet igényeivel összhangba hozni. Ha összekötjük a vállalkozásokat, a fogyasztókat és a helyi közösségeket, akkor van a legnagyobb esélyünk arra, hogy megóvjuk a desztinációkat és a sérülékeny ökoszisztémákat a jövő generációi számára.”

Akit bővebben érdekel a téma, elolvashatja a booking.com által idén áprilisban a fenntartható turizmusról kiadott jelentését.