Veszélyben van a Harry Potter-vonat jövője

Forrás: turizmus.com

 2024. március 24. 11:28

Felfüggesztették a Harry Potter-filmekből ismert Jacobite Express üzemeltetését.

Veszélyben van a Harry Potter-filmekből világhírűvé vált vonat, a skóciai Jacobite Express jövője. A vonat üzemeltetője, a West Coast Railways (WCR) összetűzésbe keveredett a skót vasúti és közúti hivatallal (ORR), amely ragaszkodik ahhoz, hogy a vonatot biztonsági megfontolásból központi zárrendszerrel kell felszerelni. A WCR ezért felfüggesztette a járat üzemeltetését.

Az „igazi Roxfort Expresszként” is ismert vonat festői útvonalon, a Skót-felföldön található Glenfinnan-viadukton halad át. A jelenet a 2002-es Harry Potter és a titkok kamrája című filmben szerepelt először, a vonat azóta rendkívül népszerű a rajongók körében. A járat márciustól októberig közlekedik a Skócia nyugati partján található Mallaig és Fort William között.

Bizonytalan ideig nem jár a Harry Potter-filmekből is jól ismert vonat

Fotó: 123rf.com

A vonat több mint 30 éven át mentességet kapott a szabályozás alól. A legutóbbi, erre vonatkozó kérelmet azonban már nem fogadta el az ORR. A WCR szerint a milliókba kerülő utólagos átalakítás tönkretenné a járat jövedelmezőségét, ezért felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a bíróságon.

A WCR akár 50 millió font (58,5 millió euró) összegű bevételkieséstől tart a járat felfüggesztése miatt, és figyelmeztetett arra, hogy egy számára kedvezőtlen döntésnek tartósan negatív hatása lehet a turizmusra is.

Forrás: BBC, Stern