Használt sütőolajjal is lehet repülni

Forrás: Vagabond.se

 2017. január 16. 13:33

Idén januárban az SAS légitársaság repülőgépe már bio üzemanyagot tankolt a stockholmi Arlanda repülőtéren. Az új Airbus A320neo, amely Koppenhágába vitt utasokat, 15 százalékkal hatékonyabb üzemanyag felhasználásban, mint a korábbi A320.

Ez a bio üzemanyag az amerikai élelmiszeriparból származó használt sütőolajból áll, amit légi üzemanyagnak dolgoztak át. Igaz, még csak 10 százalékát tette ki a repülés alatt felhasznált üzemanyagnak, arról nem beszélve, hogy drága és nehezen hozzáférhető, de a szisztéma már működik!

Az SAS sajtófőnöke, Fredrik Henriksson a Vagabond című turisztikai online hírportálon bejelentette, hogy légitársasága 2050-re szeretné a hagyományos üzemanyag felhasználást felére csökkenteni.

A légitársaságoknak előbb-utóbb érdeke lesz, hogy szorgalmazzák a bio olaj használatát, és ezáltal csökkentsék a repülés okozta környezet szennyeződést. Korábban is már több helyen lehetett bio üzemanyagot tankolni, mint például az oslói Gardeoen reptéren, a svédországi Karlstad városban, illetve a Los Angeles-i nemzetközi légikikötőben.

De miután a Swedavia  - amely egy svéd óriásvállalat, ez irányítja és hangolja össze a tíz svédországi reptér működését - 450 tonna bio üzemanyagot vett meg, ez a lehetőség fenn áll már a stockholmi Arlandán is. Ezt fajta a bio üzemanyagot a Swedavia az ugyancsak svéd Fly Green Fund csoport közreműködésével vásárolja meg. A Fly Green Fund-nak az az egyik legfőbb célja, hogy az északi országok vezető szerepet játszanak a használt sütőolajból előállított üzemanyag elterjedésében.

Ezt társadalmi ügynek tekintik a skandináv országokban élők, olyannyira, hogy vállalatok és magánszemélyek egyaránt támogatják anyagilag a bio üzemanyag alkalmazását. Az összeg, amit adományozhatnak, bármekkora összegű lehet, de a Fly Green Fund szerint egy légi utazási órának a bio üzemanyag felhasználása hozzávetőleg 400 svéd koronába kerül.

Ma még szerte a világon csak kis mennyiségben állítanak elő a hagyományos kerozint helyettesítő anyagot, és persze ezért sokkal drágább is a korszerű üzemanyag. De abban bíznak, hogy ha az érdeklődés megnő, akkor több bio üzemanyaggal fognak előrukkolni, ami hosszú távon árcsökkenéshez fog vezetni.