Újabb hat állam védettségi igazolványát ismerte el Magyarország

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. október 08. 11:52

Magyarország egyoldalúan újabb hat állam védettségi igazolványát ismeri el mától – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. Mostantól a beoltott izraeli turisták is korlátozás nélkül jöhetnek hozzánk.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent 33/2021. (X. 7.) KKM rendelet értelmében Magyarország október 8-tól egyoldalúan elismeri a következő államok védettségi igazolványait:

  • Andorrai Hercegség
  • Feröer-szigetek
  • Izrael Állam
  • Monacói Hercegség
  • Panamai Köztársaság
  • Vatikánvárosi Állam

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fenti államok védettségi igazolványát felmutató személy, valamint a felügyelete alatt álló, 18. életévét be nem töltött kiskorú korlátozás nélkül beléphet Magyarország területére.

A beutazó turizmus szempontjából a legnagyobb jelentősége az Izraelből érkezők belépési könnyítésének van, mivel a közel-keleti ország Budapest fontos küldőpiaca. Amint arról beszámoltunk, az El Al izraeli légitársaság augusztus 19-től újraindította a Tel-Aviv és Budapest közötti járatát. Eddig Izraelből ­– a többi EU-n kívüli államhoz hasonlóan – 72 óránál nem régebbi, negatív eredményű PCR-teszttel lehetett Magyarországra beutazni.

Magyarország korábban Románia, Svájc és Oroszország védettségi igazolványait ismerte el egyoldalúan.

Ezenkívül hazánk tavasz óta már húsz országgal kötött kétoldalú megállapodást a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról (Albánia, Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Georgia/Grúzia, Horvátország, Kazahsztán, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, San Marino, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, Üzbegisztán, Zöld-foki Köztársaság). A magyar állampolgárok a fenti országokba – védettségi igazolvány birtokában – szabadon utazhatnak, és viszont.

Az EU-tagországok állampolgárai az uniós Covid-igazolvány felmutatásával természetesen szintén korlátozás nélkül beutazhatnak hazánkba.