Hat és fél milliárd dolláros mínuszban a Boeing

Forrás: MTI

 2019. július 20. 12:19

Hat és fél milliárd dollár extra kiadást prognosztizál első féléves pénzügyi jelentésében a Boeing a 737 MAX repülési tilalmával kapcsolatban.

A chicagói székhelyű repülőgépgyártó közleményében azt írta, a kötbérek, büntetések, kártérítések és az engedélyeztetés, valamint az újratervezés becsült költségei elérik a 4,9 milliárd dollárt, de a teljes összeg csak évek múlva derülhet ki.

Mivel a társaság az átadási tilalom miatt kénytelen volt csökkenteni a havi gyártási rátát, megugrott az előállítás költsége is, ez 1,7 milliárdos plusz kiadást jelent. A már elkészült és Rentonban, valamint Seattle-ben tárolt 737 MAX gépek átadása több negyedéven keresztül is elhúzódhat.

A Boeing számításai szerint a 737 MAX gépek legkorábban az idei negyedik negyedév elején, októberben állhatnak vissza forgalomba, de a pontos dátum még bizonytalan.

A két 737 MAX balesete összefüggésbe hozható a géptípus hibájával

Fotó: Boeing

A Boeing 737 MAX gépeket áprilisban parancsolta földre az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, majd az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA), miután a típus két példánya is lezuhant: tavaly októberben a Lion Air JT610-es járata a Jáva-tengerbe zuhant, idén áprilisban pedig az Ethiopian Airlines ET302-es járatát teljesítő gép csapódott a földbe nem sokkal a felszállás után.

A balesetek az eddigi elemzések szerint összefüggésbe hozhatóak a Boeing hibásan működő átesésvédelmi rendszerével. A Boeing 100 milliós segélyalapot hozott létre az áldozatok hozzátartozói számára.

A Boeing július 24-én nyilvánosságra hozta első féléves pénzügyi jelentését.