Hat közúti határátkelőhelyen fokozott az ellenőrzés

Forrás: turizmus.com

 2020. február 04. 16:34

Ártándon, Csanádpalotán, Röszkén, Tompán, Udvaron és Letenyén a határőrök az Országos Mentőszolgálat munkatársával közösen ellenőrzik a belépő utasokat.

A hat schengeni határátkelőhelyet a korábbi tapasztalatok alapján választották ki, mert ezeken át érkezhetnek leginkább kínai turistákat is szállító autóbuszok Magyarországra – közölte az MTI beszámolója szerint Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A legtöbbször ezen a hat határátkelőhelyen át érkeznek a kínai turistákat szállító buszok Magyarországra (A kép illusztráció)

Fotó: 123rf.com

Nem rendőrök, hanem az OMSZ szakképzett munkatársai végzik el az elsődleges vizsgálatot érintés nélküli testhőmérővel. Ha a helyzet úgy hozza, azaz lázas az utas, akkor elkísérik egy elkülönítő helyiségbe.

A további vizsgálatokat is az OMSZ munkatársai végzik, és ha kell, akkor a betegek fogadására felkészült egészségügyi intézménybe viszik a fertőzésgyanús utast.

A ferihegyi repülőtéren a Budapest Airporttal szerződött egészségügyi szolgálat végzi ezt az ellenőrzést – mondta Gál Kristóf, hozzátéve: az érintés nélküli lázmérők valamennyi határátkelőhelyen, a repülőtereken is rendelkezésre állnak.

A szóvivő elmondta: az ORFK az ország összes határátkelőhelyén biztosítja a védőfelszerelést, például eldobható kesztyűt és szájmaszkot, kézfertőtlenítő szereket, és valamennyi szolgálatban lévő rendőrt figyelmeztetik a higiénés szabályok fokozott betartására.