Határidőre befejeződött a gurulóút-felújítási munkák első üteme a budapesti repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2022. december 21. 12:39

A repülésbiztonság fenntartását szem előtt tartva, valamint az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) szabályozásaival összhangban szeptemberben nagyszabású gurulóút- és futópálya-felújítási munkák kezdődtek a repülőtéren, amelyek első üteme a terveknek megfelelően december elején lezárult.

A fejlesztés első ütemében a szakemberek 3 976 négyzetméteren kiszélesítették a B5 gurulóút teherbíró betonburkolatát, 19 340 négyzetméteren cserélték az aszfaltpadkát és 2433 folyóméteren elvégezték a fénytechnikai, 3249 folyóméteren pedig a csapadékvíz alépítmény-hálózat cseréjét – írja közleményében a Budapest Airport.

A projekt során a repülésbiztonság, valamint a zökkenőmentes utasforgalom fenntartása mellett a Budapest Airport kiemelt figyelmet fordított a környezetvédelemre is. A munkálatok megkezdése előtt elvégezte a környéken élő ürgepopuláció áttelepítését, az építési munkák alatt keletkezett hulladék több mint 95 százalékát előkészítette az újrahasznosításhoz, amelynek köszönhetően a vállalat a hulladék repülőtérről történő elszállításából adódó, kb. 3700 teherautó által generált károsanyag-kibocsátást is elkerülte.

Szeptemberben nagyszabású gurulóút- és futópálya-felújítási munkák kezdődtek a budapesti repülőtéren

Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert

A projekt eredményeképp a repülőtér-üzemeltető az új hálózatok kialakításával nemcsak a rendelkezésre álló kapacitásokat, hanem az üzembiztonságot is tovább növelte. A gurulóutak fejlesztésével párhuzamosan a repülőtér üzemeltetője felújította a II. futópálya esővízelvezetési-rendszerét is, kihasználva a gurulóúton zajló munkálatok miatt szükségessé vált futópályazárást.

A beruházás értéke 3,6 milliárd forint (8,8 millió euró), a fejlesztés összértéke pedig a csatlakozó beruházásokkal (a beruházáshoz csatlakozó fénytechnikai kiváltó nyomvonalak kialakításával és a II. futópálya vízelvezetésének felújításával) együtt eléri a 4,3 milliárd forintot (10,5 millió eurót).