Határnyitások és járatindulások a Jet Travel webináriumán

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 28. 16:17

A turizmus újraindulásának körülményeiről indított webináriumsorozatot üzleti utaztató partnerei részére a Jet Travel. A csütörtöki, immár ötödik online továbbképzésen 70 cég képviselői hallhattak információkat az egyes országok határnyitásáról és járatindításairól.

A mai webinárium első előadójaként Gál Pál Zoltán, a Jet Travel egyik ügyvezetője adott kitekintést a turizmus aktuális kérdéseiről. Mint elmondta, a várakozásokkal ellentétben a járvány utáni újranyitás terén nem várható közös uniós szabályrendszer, elsősorban országok közötti kétoldalú megállapodások keretében indulhat újra a turizmus. Magyarország vonatkozásában egy „K und K"-nyitás várható Ausztria, Szlovákia és Csehország bevonásával, míg Lengyelország részvétele a kölcsönös határnyitásban a vírushelyzet miatt még kétséges.

 

Gál Pál Zoltán a határok újranyitásával kapcsolatban naponta érkező hírekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a belépés mellett legalább annyira fontos az a kérdés, hogy mi történik azzal a személlyel, aki külföldről tér haza Magyarországra. Jelenleg ugyanis – néhány kivételtől eltekintve – két hétre otthoni karanténba kell vonulnia az illetőnek. Most még így van ez például a Horvátországból hazatérők esetében is.

Gál Pál Zoltán a VIMOSZ elnökeként azt is elmondta, hogy az általa vezetett szakmai szövetség más érdekképviseletekkel együtt azért lobbizik, hogy megfelelő feltételek mellett újraindulhasson a szakmai rendezvények szervezése, hiszen ha 200 fős esküvőt már lehet tartani a nyáron, akkor egy szeminárium vagy tréning megtartása sem lehet veszélyesebb.

A szakember felhívta a figyelmet a ma megjelent voucherrendeletre, amely az utasra bízza, hogy az utazás törlése esetén elfogadja-e az utazási iroda által felajánlott utalványt.

 

Fokozatosan nyit a Lufthansa

Ezután a Lufthansa Csoport újraindulásával kapcsolatos részletekről hallhattunk. A Lufthansánál is a legfontosabb az utasok és a személyzet biztonsága, ezért számos intézkedést vezettek be. A személyzet maszkot és kesztyűt visel, a mosdókban vírusölő fertőtlenítőt helyeznek el, minden leszálláskor az egész repülőgépet fertőtlenítik és a gépeken HEPA-szűrőket alkalmaznak. Az utasok számára is kötelező a maszkhasználat előreláthatólag augusztus 31-ig. Be- és kiszálláskor megtartják a személyek közötti 1,5 méteres távolságot, és lehetőség szerint nem busszal viszik ki a géphez az utasokat, hanem közvetlenül a gépbe történik a beszállítás. A Budapest Airporttal történt megállapodás alapján a Lufthansa fokozatosan újrainduló járatai Ferihegyen a 2B terminálon külön területet használhatnak, ahol biztosított lesz a gépekbe való közvetlen beszállás. Minden tarifa mellett fel lehet most adni az utasoknak a csomagjaikat, a fedélzeten csak előrecsomagolt ételeket és italokat kínálnak. A lounge-ok és a fedélzeti duty free nem működik.

Bár törekszenek szétültetni az utasokat, a Lufthansa álláspontja szerint a maszkviselés fontosabb a vírus terjedésének megállítása szempontjából, mint az, hogy minden második ülést üresen hagyjanak a repülőgépen.

A légitársaság weboldalán külön szekció tartalmazza a járvánnyal kapcsolatos naprakész információkat: Flying in times of Corona.

A légitársaság március második felében jóformán összes járatát, köztük a budapestieket is leállította, a járatok alig 1%-a üzemelt az utóbbi időben. Május második felétől ugyanakkor fokozatosan megkezdődött a járatok újraindítása. Júniusban a korábbi kapacitások 5-10%, augusztusra pedig az idén februárinak a 30%-a térhet vissza. A forgalom teljes felépülését csupán 2022 végére prognosztizálják.

Magyarországról a járvány előtt heti 178 járatot üzemeltetett a Lufthansa, júniustól pedig 15 járatuk lesz. A kereslet függvényében ez változhat, kéthetente frissítik az aktuális menetrendi információkat.

Elsőként frankfurti járatokkal tér vissza Budapestre a Lufthansa, München egyelőre „alvó reptérként" főleg német belföldi járatokat kezel. A Lufthansa-csoporthoz tartozó Eurowings a későbbiekben indít járatot Stuttgartba, Düsseldorfba pedig jelenleg is üzemel. A csoport belga tagja, a Brussels Airlines június második felétől indul újra Budapesten heti három járattal. Részletes információ a várható járatindulásokról itt és itt.

A május 15. előtt kiállított jegyeket szabadon lehet módosítani más időpontra és más úti célra 2021. január 31-i indulással, átfoglalási díj nélkül. A május 16. utáni jegyek esetében pedig egyszeri ingyenes módosításra ad lehetőséget a légitársaság.

Sokan kérdezik, hogy mikor és hogyan utalja vissza a jegyek árát azoknak a légitársaság, akik nem akarnak későbbi időpontra átfoglalni. Nos, mint megtudtuk, a Lufthansa 9 milliárd eurós támogatást kért a német kormánytól, amelyből 1,8 milliárd eurót a jegyárak visszatérítésére kívánnak fordítani.

Az is elhangzott, hogy a törzsutasok megtartják státuszukat akkor is, ha egyáltalán nem repülnek, az új törzsutasprogram bevezetését is elhalasztották.

 

Határnyitási helyzetkép

Ezek után a Jet Travel projektmenedzsere, Krizsán Gabriella adott áttekintést az egyes desztinációkról a határnyitások tükrében. Mint elmondta, hamarosan elkészül az iroda gondozásában egy naponta kétszer frissülő aloldal, ahol minden országgal kapcsolatban a legfrissebb be- és kilépési információk lesznek olvashatók. A szakember ezután 16 országgal kapcsolatban ismertette az aktuális határátlépési tudnivalókat.

Ausztriával kapcsolatban megtudtuk, hogy június 15-től magyar állampolgárok korlátozások nélkül átléphetik a határt, de az még nem derült ki, hogy a most még kötelező 190 eurós Covid-tesztet el kell-e végeztetniük. Azt is megtudtuk, hogy az Austrian augusztus végéig nem indítja újra budapesti járatát.

Belgiumba beutazhatunk ugyan, ha vállaljuk a 14 napos kötelező karantént. Ennek ellenére júniustól fokozatosan újraindítja belgiumi járatait Budapestről a Wizz Air, a Brussels Airlines és a Ryanair is.

Bulgáriában jelenleg még ugyanaz a helyzet, mint Belgium esetében, a légitársaságok ugyanakkor bíznak a feltételek enyhítésében, hiszen a Wizz Air Szófiába, a Ryanair pedig Burgaszba tervez járatot indítani júniustól, hetente 2-3 alkalommal.

Ciprusról tudjuk, hogy június 20-tól korlátozás nélkül fogadja a magyar turistákat, akik a Wizz Air larnacai, illetve a Ryanair paphosi járatával érkezhetnek.

Csehországba május 27. óta kötelező karantén és vírusteszt nélkül is beutazhatunk maximum 48 órára. A CSA esetleges járatindulásáról ellenben nincs még információ.

Az Egyesült Királyság érdekes módon csak június 8-tól vezeti be a 14 napos kötelező karantén intézményét az érkező turistákra. Ennek ellenére a jelenleg is közlekedő Wizz Air és Ryanair mellett a British Airways, az Easyjet és a Jet2 is tervezi a járatok júniusi újraindítását.

Görögország szintén jelezte, hogy június 15-től korlátozások nélkül fogadja a magyar turistákat, a Wizz Air fél tucat úti céllal készül az újraindulásra, miközben az Aegean is bejelentette, hogy július 4-től újra repül Athénba Budapestről.

Hollandiába eddig is, ezután is korlátozás nélkül beutazhatunk, a Wizz Air le sem állította járatát, a KLM pedig május elején indította azt újra.

Horvátország május 29-én nyitja meg korlátozások nélkül a határait (tíz uniós ország előtt – a szerk.), Olaszország június 3-tól teszi ugyanezt. Az Alitalia júliustól tér vissza Budapestre heti három járattal, de a Ryanair és a Wizz Air is tervezi az olasz járatok újraindítását.

Portugália most is fogad turistákat, kötelező karantén az érkezőkre csak az Azori-szigeteken és Madeirán van érvényben. A Wizz Air június közepén indítja újra járatát, a TAP újraindulásáról ugyanakkor nincs még információ.

Spanyolország július elsejétől nyílik meg újra, a Wizz Air és a Ryanair is ugrásra készen áll.

Akár már most is szabadon utazhatunk Svédországba és Szerbiába, utóbbiból Magyarországra hazaérve még karanténba sem vonulnunk. Szlovákiába is mehetünk maximum 48 órára, akkor visszatérve sem vár ránk szobafogság. Immár Szlovénia is korlátozások nélkül fogadja a szállásfoglalással rendelkező turistákat (a magyarokat pedig csütörtöktől minden megkötés nélkül – a szerk.)