Hátat fordít a madridi Pradónak a múzeumigazgató

Forrás: turizmus.com

 2016. december 01. 13:50

Miguel Zugaza azzal indokolta döntését, hogy már minden elképzelését megvalósította a Prado élén. Az elmúlt 15 évben egymillióval növelte a világhírű múzeum látogatószámát.

A világhírű madridi Prado múzeum igazgatója 15 év után távozik posztjáról, hogy visszatérjen a bilbaói szépművészeti múzeum élére. Döntését azzal indokolta, hogy minden elképzelését megvalósította a Prado élén, és szívesen vezetné ismét szülővárosának képtárát, amelyet 1995 és 2002 között igazgatott, és amelynek jelenlegi igazgatója jövőre nyugdíjba megy.

Fotó: madridtourist.info

A világ legnagyobb és legfontosabb múzeumai közé tartozó Prado működésének megreformálása, épületének korszerűsítése és bővítése, ismertségének, népszerűségének növelése fűződik Miguel Zugaza nevéhez. 2002-ben, amikor átvette az irányítást, a Prado 1,7 millió látogatót fogadott. A tavalyi évet 2,7 millió látogatóval zárták.

A múzeum történetének eddigi legsikeresebb tárlata lett a Hieronymus Bosch életművéből idén rendezett, majdnem négy hónapig tartó kiállítás, amelyet csaknem 590 ezren láttak.

A múlt héten megbízták Norman Foster brit sztárépítészt, hogy a Pradót összekösse egy közeli, 17. századi épülettel, így a képtár egy 2500 négyzetméteres kiállítótérrel bővül 2019-re, amikor alapításának 200. évfordulóját ünnepli.

Az igazgató addig hivatalában marad, amíg utódjáról nem dönt az illetékes bizottság, és kinevezését nem hagyja jóvá a spanyol kormány.