Hatnapos sztrájkot kezdtek francia légiforgalmi irányítók

Forrás: MTI

 2014. június 24. 22:47

Hatnapos sztrájkot kezdtek kedden a francia légiforgalmi szolgálat egyes irányítói, mert nem elégedettek a cég finanszírozásának megoldásával.

A Dow Jones hírügynökség keddi beszámolója szerint a legnagyobb francia repülőterekről induló, vagy oda érkező járatok egyötödét törölni kellett, de fennakadások voltak a dél-franciaország feletti légtér irányításában is. Előrejelzésük szerint a járatok mintegy 20 százalékát szerdán is törölhetik.

A Ryanairnek 98 járatot kellett törölnie, közleményében azt írta, elvetetné az Európai Bizottsággal a légiforgalmi irányítók sztrájkjogát. A másik nagy európai diszkont légitársaság, az easyJet 28 járatot nem indított el. Az Air France járatait ugyanakkor nem érintette ekkora mértékben a munkabeszüntetés: járataik 10 százaléka nem indult el.
Tony Tyler, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vezérigazgatója közleményében hangsúlyozta: az irányítók több millió ember szabadságát tehetik tönkre, amelyért megdolgoztak, a sztrájk időzítése rosszindulatúságot feltételez.

Nem minden légiforgalmi irányító vesz részt a vasárnapig tartó munkabeszüntetésben, akik csatlakoztak, azt mondták, az irányító szolgálatok finanszírozása nem megfelelő, kevés pénz jut fejlesztésre. Azt szeretnék, ha a légitársaságok által fizetett repülőtéri díjakat 10 százalékkal emelnék, ugyanakkor a légi cégek ennek ellenkezőjét szeretnék. Az országban még a 80-as években kifejlesztett, és azóta többször felújított rendszer működik, ezért cserére szorul.

A budapesti járatokat egyelőre nem érinti a munkabeszüntetés.