Havi 9 euróért közlekedhetünk Németországban a nyári hónapokban

Forrás: turizmus.com

 2022. május 21. 11:54

Jelképes, 9 eurós összegért lehet havijegyet vásárolni Németországban a helyi és regionális buszjáratokra és vonatokra a nyári hónapokban.

A növekvő energiaárak ellensúlyozásaként 9 eurós havijegyet vezetnek be Németországban a helyi és regionális busz- és vasúti járatokra a nyári hónapokra. A szövetségi kormány javaslataira május 20-án bólintott rá a német Szövetségi Tanács (Bundesrat) – írja az fvw.de.

A havijegyek értékesítése országosan május 23-án kezdődik, a bérleteket online, a jegypénztárakban és a jegykiadó automatákból is meg lehet majd vásárolni, sőt egy közös internetes értékesítési platformot is terveznek a közlekedési szolgáltatók. A havijegyek naptári hónaponként 9 euróba kerülnek és bármennyi utazásra felhasználhatóak a buszokon, villamosokon, metrókon, vonatokon a helyi és regionális forgalomban, egész Németországban. Távolsági járatokra és első osztályra nem használható fel a jegy (így egy távolabbi úti célt több átszállással lehet csak megközelíteni, ha olcsón akarunk utazni).

Az olcsó bérlet bevezetése arra is szolgál, hogy minél több utazót csábítsanak át az autókból a tömegközlekedési eszközökre. A most elfogadott törvény szerint a szövetségi kormány egyebek mellett 2,5 milliárd eurót bocsát a tartományok rendelkezésére, hogy a közlekedési szolgáltatók bevételkiesését kompenzálja.

Az összes helyi és regionális tömegközlekedési eszközre érvényes havibérletet vezet be Németország a nyári hónapokra

Fotó: katatonia/123rf.com

A közlekedési vállalatok és a közlekedési szakmai szövetségek óriási rohamra készülnek, különösen hétvégenként, a kedvelt kiránduló úti célokban.

A német kormány növekvő energiaárakra reagáló csomagját képezi az energia adójának csökkentése is a három nyári hónapra, ennek megfelelően a benzin adója mintegy 30 centtel, a dízelé 14 centtel lesz kevesebb június 1-jétől augusztus végéig.