Hazaértek a Tunéziában veszteglő magyar turisták

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2019. június 30. 10:17

Több száz magyar utas rekedt a hétvégén Tunéziában repülőgépük műszaki hibája miatt. „Mindenki hazaérkezett, és a sajtóhírekkel ellentétben a történteknek semmi közük a robbantásokhoz” – a Kartago Tours cégvezetőjével tisztáztuk a helyzetet.

„Június 28-án a Tunisair két charterjárata indult volna Monastirból Budapestre. Az első a Kartago Tours 144 utasát vitte volna haza, majd fordult volna vissza, Monastirba szállítva az iroda újabb csoportjait, ezután másik járat indult volna Budapestre a Taurus Reisen szintén 144 utasával” – ismertette a turizmus.com-mal az eredeti menetrendet Füri Mihályné, a Kartago Tours cégvezetője.

A két járatot egy gép teljesítette, azonban ez nem tudott elindulni műszaki problémák miatt. Ebből adódott a késés, ami a Kartago Tours utasai esetében végül 16 óra, a Taurus Reisen utasai esetében pedig ennél is több, 24 óra lett.

„A Tunisair a felröppent hírekkel ellentétben nem azért nem tudott másik gépet biztosítani, mert a június 27-i robbantások miatt mindenki menekülne Tuniszból. Nyári főszezon van, hétvége, ilyenkor az összes gép teljes kapacitással repül. Nem egyszerű ilyen esetben mentesítő gépet találni” – hangsúlyozta Füri Mihályné.

A kiutaztatók szerint nincs pánik Tuniszban a robbantások miatt

Fotó: pixabay.com

Az utasok a repülőtéren megkapták a kötelező ellátást. Este 8-kor, amikor látszott, hogy a gép bizonyosan nem száll fel hamarosan, a Kartago Tours szállodát és vacsorát ajánlott az utasoknak, de ők nem akarták elhagyni a repülőteret. A cégvezető így foglalta össze a helyzetet:

„Ha az utasok kártérítés szeretnének, nyújtsák be igényüket a Kartago Toursnak, amit továbbítunk a légitársaságnak. Minden a jogszabályoknak megfelelően történik.”

Füri Mihályné a tunéziai foglalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy lefoglalt utat eddig nem mondtak le a csütörtöki robbantások miatt, de olyan kérdéseket már kaptak, hogy mi a helyzet most Tunéziában, és mi történne lemondás esetén.  „A tunéziai utak értékesítése pár napra kicsit megtorpant, de ilyenkor ez is teljesen természetes” – tette hozzá.

A Tunisairnek négy gépe hibásodott meg egyszerre június 28-án

Fotó: Wikimedia Commons

„Az első chartergépünk május 31. óta közlekedik péntekenként Monastirba, június 18. óta pedig keddenként repül még egy Monastirba, egy pedig Djerbába – mondta megkeresésünkre Sami Ben Azaiez, a hétvégi ügy másik érintett utazási irodája, a Taurus Reisen ügyvezető igazgatója. – A szezon nagyon jól indult, július végéig minden hely le van foglalva a gépen. Kisebb csúszások korábban is előfordultak a biztonsági ellenőrzés  vagy a reptéri forgalom miatt, de június 28-án óriási késés alakult ki" – fogalmazott.

A Tunisair bécsi képviselőjének tájékoztatása szerint egy időben négy repülőgépnek voltak műszaki problémái, és mivel a péntek a légi közlekedésben nagyon forgalmas nap, a légitársaság nem tudott azonnal új gépeket beállítani, különösen a Boeing Max-ok leállítása és a 2020-ig érvényes szigorítások miatt. A késések hatása Prágában, Moszkvában és Nizzában is érezhető volt.

„Megértjük utasaink csalódottságát. Az egész csapatunk azon dolgozott, hogy folyamatosan tájékoztassuk őket, és az utasoknak szállodában biztosítsunk helyet Tunéziában. A Budapesten várakozásra kényszerült utasok kártérítést kapnak ” – mondta Sami Ben Azaiez.

„A légi forgalommal kapcsolatos incidensekre a tour operatornak nincsen ráhatása. De az utasokért a magyar szabályozás és az etika szerint is mi vagyunk a felelősek, meg kell tennünk értük, amit tudunk. Törekszünk a hasonló esetek elkerülésére, de őszintén szólva nem egyszerű a helyzet. A légi forgalom hatalmas, kevés a repülőgép – keressük a megoldást” – tette hozzá a Taurus Reisen ügyvezető igazgatója.

 

A FEOSZ felvállalja a károsultak ügyét

Szombaton a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége közleményben közölte: felvállalja a Tunéziában hosszas várakozásra kényszerült magyar fogyasztók ügyét, akiknek akár kártérítés és díjengedmény is járhat. A szövetség várja a fogyasztói bejelentéseket a feosz@feosz.hu e-mail címen. Ezek alapján akár a későbbiekben az utazási vállalkozás bíróság előtti perlése és közérdekű keresetindítása is elképzelhető – írták.

A szövetség mindazonáltal azt javasolja a fogyasztóknak, hogy minél előbb nyújtsák be egyénileg is kárigényüket és jelezzék azt közvetlenül, de mindenképp írásban az utazási irodánál. Ezzel együtt fontos megőrizni és megküldeni minden olyan papírt, dokumentumot (számlát, nyugtát), amely igazolja, hogy költségeik merültek fel – tették hozzá.

A FEOSZ egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a fogyasztók a jövőbeni úti céljaik megválasztása előtt tájékozódjanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium internetes honlapjáról, ahol például Tunézia is szerepel a II-es kategóriába tartozó, azaz a „Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” között.