Heathrow-n feloldják az utasszám-korlátozást, a frankfurti repülőtér hosszabbít

Forrás: turizmus.com

 2022. október 07. 12:31

A Heathrow repülőtér október végén feloldja a nyáron bevezetett utasszám-korlátozást, a frankfurti repülőtér ezzel szemben a téli menetrendi időszakra is kiterjeszti a kapacitás csökkentését.

Lapértesülések szerint a londoni Heathrow repülőtér október végén feloldja a július közepén bevezetett utasszám-korlátozást.

A nyár közepi döntés értelmében jelenleg legfeljebb 100 ezer induló utast kezelnek a repülőtéren naponta, ez a határérték érvényét veszti október 29-ével. A korlátozást eredetileg szeptember 11-én akarták feloldani, de a földi kiszolgáló személyzet korlátozott kapacitására hivatkozva meghosszabbították. Az intézkedés már nyáron a légitársaságok nemtetszését váltotta ki, az Emirates például kártérítési követeléssel fenyegette meg a repülőteret.

A Heathrow repülőtér teljes kapacitással működik a téli menetrendi időszakban

Fotó: 123rf.com

A Heathrow-val szemben a frankfurti repülőtér korlátozott kapacitással tervezi a működést a téli menetrendi időszakban is.

A légikikötő ideális esetben 106 le- és felszállást is teljesít óránként, ezt az értéket idén nyáron 88-ra csökkentették le a földi kiszolgáló személyzet hiánya miatt. Az aero.de információi szerint a repülőtér üzemeltetője, a Fraport a közelgő téli szezonban – legalábbis az elején – sem tervez érdemi kapacitásbővítést.

Az üzemeltető néhány nappal ezelőtt kérte a német szövetségi közlekedési minisztériumtól a 2022/2023. téli kapacitási célértékek kb. 15 százalékos csökkentését. A kapacitást fokozatosan, havonta emelnék a tél folyamán. Október 29-től december 31-ig óránként 90 le-, ill. felszállásnál húzzák meg a határt.

A Fraport álláspontja az, hogy a stabil üzemelési színvonal megtartása érdekében el kell kerülni a kapacitás ugrásszerű megnövelését, ez az előfeltétele annak, hogy a teljes rendszer visszatérjen a korábbi teljesítőképességéhez.

A repülőtér döntése miatt a légitársaságoknak rövidtávon kell újratervezniük a téli menetrendjüket.