Helyreállt a légi közlekedés Katar és Szaúd-Arábia között

Forrás: turizmus.com

 2021. január 12. 16:37

A 2017 óta tartó diplomáciai blokád 2021. január 11-én véget ért, Szaúd-Arábia és szövetségesei aláírták a megállapodást, miszerint rendezik viszonyukat az Öböl-menti miniállammal.

Katar 2017 júniusában került gazdasági blokád alá, amikor Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom megszakította diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatát az országgal, megvádolva az emírséget, hogy iszlamista csoportokat támogat.

Az azóta eltelt 3 év során Katar szárazföldi összeköttetése teljesen megszűnt, légi úton pedig csak kerülő útvonalakon tudott üzemelni a fentebb említett országok légterének teljes kikerülésével. Ebből kifolyólag hosszabb menetidőkkel és nagyobb mennyiségű kerozinfogyasztással kellett számolnia nemzeti légitársaságának, a Qatar Airwaysnek.

Véget ért a blokád, újraindultak a Qatar Airways szaúd-arábiai járatai

Fotó: Qatar Airways

A társaságnak az Öböl-menti országokba üzemeltetett járatait szinte egyik napról a másikra kellett megszüntetnie, ami szintén érzékenyen érintette működését. Ugyanígy a másik négy ország is teljesen leállította légi közlekedését Katar irányába – tájékoztatott a Qatar Airways.

Katar azonban példásan helyt állt az eltelt 3 évben; megerősítette gazdasági kapcsolatait Törökországgal és Iránnal és teljes mértékben megoldotta élelmiszer-ellátását külföldről, kiváltva a szaúdi partnercégek korábbi, ezirányú segítségét.

Éppen ezért történelmi jelentőségű, hogy 2021. január 11-én az öt arab állam Al-Ulában megállapodást írt alá arról, hogy rendezik korábbi viszályukat és fokozatosan újra engedélyezik egymás légterének használatát.

Katar egyébként az ENSZ nemzetközi bíróságán védte meg ártatlanságát és 5 milliárd dollár kártérítést követel szomszédaitól a hírnevének megsértése és a kiesett forgalomból következett veszteségek kompenzálása miatt.

A Qatar Airways a héten tehát újra megkezdi járatai üzemeltetését először Szaúd-Arábiába; naponta fog közlekedni Rijádba A350-1000-es típusú géppel (a világ legmodernebb géptípusa jelenleg), illetve még két másik szaúdi városba, Jeddába és Dammamba.

A Qatar Airways január 15-ig a szaúdi városok mellett számos egyéb úti célra – Bangkok, Delhi, Johannesburg, Zanzibár, Maldív-szigetek – kínál kedvezményes jegyeket, 2022. január 31-ig tartó utazási lehetőséggel.