Erre figyeljen, ha gyalogtúrára indul – megújult a turistajelzések rendszere

Forrás: turizmus.com

 2021. november 11. 10:25

A Magyar Természetjáró Szövetség és a Magyar Szabványügyi Testület együttműködésében elkészült a korszerűsített dokumentum, amely egy 1988-as szabvány 21. századi, letisztult verziója.

A turistajelzések különleges helyet foglalnak el a magyar természetjárás történelmében, 1929 óta létezik az a logikus jelzésrendszer, amit a mai napig is láthatunk az útvonalak, ösvények mentén álló fákon és tereptárgyakon.

A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) és jogelődjei a kezdetektől részt vesznek a turistautak felfestésben, karbantartásában és új utak kijelölésében is. A több mint 90 éve működő és fejlődő, generációkat kiszolgáló egységes jelzésrendszerrel jelölt turistaút hálózatunk fontos nemzeti kincsünk, egyedi örökségünk. Megóvása, továbbvitele, fenntartása minden természet szerető és járó honfitársunk közös felelőssége – hangsúlyozza a szövetség

A turistajelzések különleges jelentősége abban is rejlik, hogy jól látható módon jelöli a turistautat, ezzel biztonságos haladást és erdőjárást tesz lehetővé minden gyalogos természetjáró számára.E cél érdekében és figyelembevételével a Magyar Természetjáró Szövetség és az MTSZ Turistaút Szakbizottsága a Magyar Szabványügyi Testülettel együttműködve készítette el a megújult MSZ 20587:2021 számú szabványt, amely 2021. november 1-én lépett hatályba. A szabvány legnagyobb újítása, hogy a hálózati logika és a sorrendiség hangsúlyt kap, és rögzítették a szervezési elveket.

A turistajelzések biztonságos természetjárást tesznek lehetővé minden túrázó számára

Fotó: 123rf.com

Egy turistajelzés mindig 10 x 12 cm-es fehér jelzésalapból és azon elhelyezett színes jelképből áll. A fontossági sorrendet a 11 jelkép sorrendje – sáv, kereszt, háromszög, négyzet, kör, barlang, rom, kápolna, emlékmű, bélyegző, körtúra –, az azonos jelképek közötti további sorrendet pedig a 4 szín sorrendje – kék, piros, sárga, zöld – határozza meg.

Fő turistajelzés a sáv és az álló kereszt, leágazó turistajelzés a háromszög, a négyzet, a kör, a barlang, a rom, a kápolna, az emlékmű és a bélyegző, egyéb turistajelzés a körtúra jele.

 

Fő turistajelzések

Sáv: a sáv jelzésű utak a turistaút-hálózat gerincét alkotják, amelyek fontosabb kiindulási pontoktól (turistaút csomópontból, kirándulóközpontból, településközpontból vagy közlekedési csomópontból) más, hasonlóan fontos pontokig vezetnek.

  • Kék sáv jelzést használunk a legfőbb, országos jelentőségű útvonalak jelölésére, és egyes tájegységek helyi jelentőségű fő útvonalának jelzésére is.
  • Piros sáv jelzéssel jelöljük a legalább egy tájegységen átvezető, és a kiemelt jelentőségű helyi utakat.
  • Sárga sáv jelzést a helyi fontosságú gerinchálózati útvonalak jelölésére használunk.
  • Zöld sáv jelzések az előbbieken kívüli, helyi gerinchálózati útvonalak jelölésére használhatók.

 

Álló kereszt: a kereszt jelkép jelöli a sáv jelzésű utak elsődleges kapcsolódásait. Jelölhet főutat, vagy két jelzett sáv jelképű út közti átkötést, útváltozatot.

A hazai turistajelzések rendszere

Fotó: MTSZ

Leágazó turistajelzések

  • Háromszög: magaslati pontra, hegytetőre, csúcsra, természetes kilátópontra, épített kilátóhoz vezet.
  • Négyzet: településre, szálláshelyre vagy közlekedési lehetőséghez vezet.
  • Kör: forráshoz, kúthoz vagy egyéb vízvételi lehetőséghez vezet.
  • Barlang: barlanghoz, barlangnyíláshoz vezet.
  • Rom: romhoz, műemlékhez, földvárhoz vezet.
  • Kápolna: kápolnához, templomhoz és egyéb szakrális helyhez vezet.
  • Emlékmű: kulturális vagy történelmi emlékműhöz, emlékhelyhez vezet.
  • Bélyegző: túramozgalom bejárását igazoló bélyegzőhelyhez vezet, legfeljebb 1 km hosszú.

 

Egyéb turistajelzések

Körtúra: kirándulóközpontból, közlekedési csomópontból vagy parkolóból, településből kiinduló, jelzésváltás nélkül ugyanoda visszaérkező 2-10 km-es, könnyebb túraútvonalak jelölésére.

Kizárólag a szabványban szereplő jelzéseket tekintjük turistajelzéseknek Magyarországon, minden más jel, ami a fákon olvasható tematikus vagy sportcélú útjelzés.

A szabvány egy műszaki dokumentum, ám annak tartalma és üzenete minden természetjáró számára fontos. Ezért az MTSZ a közeljövőben a nagyközönség számára is érthető módon, több felületén is bemutatja majd a hazai turistajelzések rendszerét és jelentését, ezzel is elősegítve a tudatos természetjárás elterjedését hazánkban.