Helyzetjelentés a hazai kisvasutakról

Forrás: turizmus.com

 2018. november 26. 14:13

A turisztikai attrakciók közül a kisvasutak jelentősége erősödött az elmúlt években, melynek megfelelően a turisztikai tényezők hatása kiemelten kezelendő a kínálati oldalon – fogalmaz „A hazai kisvasutak forgalmának turisztikai potenciál alapú vizsgálata” című tanulmány szerzőpárosa.

Tekintettel az egyes kisvasúti vonalak elkülönülő, szigetüzem jellegére, a várható utasforgalmi jelenségeket (például forgalmi igény nagysága) az eszközválasztás korridor-modelljével írta le Princz-Jakovics Tibor és Vasvári Gergely a Turizmus Bulletin 2018/3-as számában.

E modell alkalmazása esetén az adott vonalon tapasztalható utazási szokások és várható trendek a környező nagyobb (városi, regionális stb.) hálózatrészek figyelembevétele nélkül becsülhetőek meg. A turisztikai és vegyes személyforgalmi igény – fejlesztések hatására történő – megváltozásának becslése több szempont felhasználásával valósult meg.

Zsuzsi kisvasút - Debrecen

Fotó: kisvasut.hu

A szerzők a forgalmi kategóriákra differenciált csoport (cluster) elemzést alkalmaztak a diverzitás melletti kis mintaszám miatt. A turisztikai forgalmat a kisvasút, illetve környezetének fejlesztésével lehet javítani, amiben fontos szerepet kap nemcsak a vonzó elemek megléte, hanem azok értéke is. A hivatás és turisztikai funkció párhuzamos fenntartása a potenciális felhasználók számát növelheti egy-egy kisvasút esetén, így ezekre jó gyakorlatokat kerestek (például hibrid menetrend kialakításával).

A teljes tanulmányt ITT olvashatja el.

Bővebb információ ITT.

Kapcsolódó cikkek

Kisvonat jár a Börzsönyben

2018. augusztus 14.