Heraklion és Antalya tarolt idén nyáron a légi forgalomban

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 06. 11:40

Egy friss kutatás szerint idén nyáron az európai repülős utazások piaca a 2019. évinek még a 40%-át sem érte el, ugyanakkor egyes üdülőhelyek – például Heraklion és Antalya – ragyogóan teljesítettek.

A nyári repülőjegy-foglalási adatok alapján a ForwardKeys elemzéséből az derül ki, hogy idén júliusban és augusztusban összességében az európai úti célokban a 2019. nyári forgalomnak csupán a 39,9%-a realizálódott. Ez alacsonynak tűnhet, ugyanakkor jelentősen magasabb érték, mint az egy évvel ezelőtti 26,6%.

Az elemzés készítői arra is felhívják a figyelmet, hogy az átlagérték óriási különbségeket takar az egyes úti célok vonatkozásában. Az is tény, hogy a nyár vége felé jelentősen lelassult a foglalások üteme, ezért az őszi kilátások nem túl jók.

Heraklion, Kréta – náluk már erősebb volt idén nyáron a vendégforgalom, mint a két évvel ezelőtti csúcsévben

Fotó: 123rf.com

Ha az egyes országok teljesítményét nézzük, akkor Görögország kiugróan jól teljesített, mivel idén júliusban és augusztusban a külföldről repülővel érkező utasok száma elérte a 2019. évi azonos időszak 86%-át. A második helyre Ciprus került, ott 64,5% volt ez az arány. Jól szerepelt Törökország a maga 62%-os teljesítményével, illetve Izland 61,8%-kal, valamint Horvátország 60,3%-kal.

Az elemzők szerint Görögország és Izland sikere nem véletlen (tegyük hozzá, a török és a horvát szezon jó teljesítménye sem az – a szerk.), mivel mindenhol a szezon elején egyértelműen közölték, hogy milyen feltételek mellett – oltási igazolással, vagy friss PCR-teszttel – léphetnek be hozzájuk a turisták.

Jellemzően azok az országok teljesítettek rosszabbul, amelyek a más földrészekről érkező turistákból élnek elsősorban – például Francia- vagy Olaszország –, illetve azok, amelyek drasztikus szigort alkalmaztak, illetve gyakran változtatgatták a beutazási szabályokat, így például az Egyesült Királyság. Nem véletlen, hogy utóbbi a lista legaljára került, mivel a 2019. évi forgalomnak csupán a 14,3%-át érte el.

A fapados forgalmat nem számolva, az Európán belüli utazások tették ki az összes érkezés 71,4%-át ezen a nyáron, míg 2019-ben 57,1% volt ez az arány. A távolabbi földrészekről érkező látogatók viszonylagos eltűnését elsősorban a nagyvárosok sínylették meg, mivel ez a vendégkör elsősorban városlátogatásra érkezik.

Ha a városok toplistáját nézzük, az első helyen Palma de Mallorca áll, a 2019. nyári teljesítményének a 71,5%-ával, míg a lista utolsó helyén London szerepel 14,2%-os adattal. Athén került a második helyre 70,2%-os teljesítménnyel, míg a harmadik helyezett Isztambul lett 56,5%-kal.

Az üdülőhelyek forgalmát tekintve összességében jóval komolyabb teljesítményt láthattunk idén nyáron. A heraklioni repülőtéren idén nyáron 5,8%kal több külföldi turista fordult meg július-augusztusban, mint az egyébként csúcsévnek számító 2019-ben. A török riviérán működő szolgáltatóknak sem lehetett okuk panaszra, miután ha csak 0,5%-kal is, de az antalyai légi kikötő forgalma meghaladta a két évvel ezelőtti szintet. Szalonikiben és Ibizán is majdnem sikerült teljesíteni a két évvel ezelőtti kiemelkedő forgalmat.

Az általános trendek mellett egyes piacokon speciális tendenciák is érvényesültek: az angolok egyik kedvelt üdülőhelyének számító Portugália például megszenvedte, amikor az ország zöld minősítését sárgára változtatták, ugyanez történt Spanyolországban, amikor a németek július végén arra kérték a lakosságot, hogy csak a legfontosabb esetekben utazzanak külföldre.

Olivier Ponti, a ForwardKeys elnökhelyettese így kommentálta a kutatás eredményeit: „Ha figyelembe vesszük, hogy mennyire tragikus volt a tavalyi év az európai turizmus számára, akkor az idei nyáron a turizmus óvatos talpra állásának lehettünk tanúi. Mivel a nemzetközi légi forgalom még mindig nem éri el a két évvel ezelőttinek a 40%-át, és egyes távoli piacokról – a Távol-Kelet esetében ez csupán 2,5%-a a járvány előtti adatoknak – egyáltalán nem érkeznek turisták, számos európai ország turizmusa tovább fog szenvedni.

Az Európán belüli utazások erősödése mellett a nagyobb piacokon a belföldi turizmus fellendülését lehetett látni például Spanyolországban: a Kanári- és a Baleári-szigeteken korábban soha nem lehetett ennyi spanyol turistával találkozni" – tette hozzá Ponti.