Heritage travel – eredj őseid nyomába!

Forrás: turizmus.com

 2019. július 23. 16:02

Az Egyesült Államokban egyre elterjedtebb a 23andMe DNS-minta értékelésének otthon is elvégezhető eszköze, amely alkalmas arra, hogy kimutassa a vizsgálatot végző személy őseinek származási országát.

Ebből indult néhány éve egy új, egyre népszerűbb utazás trend, amely szerint a DNS-tesztet elvégzettek előszeretettel utaznak a teszt által kimutatott őseik országába/országaiba – számol be az újdonságról az MSZÉSZ hírlevele.

A trend felismerését követően, az ebben rejlő együttműködés lehetőségeinek kihasználásáról állapodott meg az Airbnb és a genetikai tesztet értékesítő, kaliforniai székhelyű 23andMe vállalat.

Az Egyesült Államokban egyre elterjedtebb a 23andMe DNS-minta értékelésének otthon is elvégezhető eszköze

Fotó: pixabay

Az együttműködés keretében az őseik származási országát felkeresni kívánók az adott ország kulturális sajátosságainak megfelelő, autentikus környezetben válogathatnak az Airbnb hatalmas kínálatából. Emellett megismerkedhetnek őseik kulturális örökségével is.

Így például, ha valakinek ősei között mexikóiak vannak, Mexico Citybe ellátogatva megtanulhatja a hagyományos textilfestés technikáit, az olasz felmenőkkel rendelkezők pedig Olaszországban ismerkedhetnek meg a hagyományos olasz konyhával.

Egy felmérés szerint a DNS-tesztet elvégzettek 53%-nak az volt a célja, hogy információkat szerezzen őseinek származásáról.

A DNS-tesztet elvégzettek előszeretettel utaznak a teszt által kimutatott őseik országába, hogy megismerjék annak kultúráját

Fotó: pixabay

Egy az Airbnb által 2019-ben készíttetett tanulmány – amely 8 ezer főre terjedt ki az USA-ban, Kanadában, Brazíliában, Mexikóban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában – szerint a megkérdezettek 89%-a legalább egyszer már meglátogatta ősei származási országát.

Még meggyőzőbben igazolja a „heritage travel” népszerűségének növekedését a válaszok aránya arra a kérdésre, hogy miről mondanának le az emberek, ha kapnának egy ingyenes utazást őseik országába.

Az Egyesült Államok válaszadóinak 57%-a például egy évig nem fogyasztana alkoholt, az argentinok 83%-a szerint egy ilyen utazás többet ér, mint egy átlag nyaralás.

Érdekes eredményt mutat a 23andMe e témában végzett felmérése is. Eszerint a DNS-tesztet otthon elvégzettek amerikaiak többségének ősei között legalább 5 különböző országból származó személy van, így számos lehetőség kínálkozik számukra őseik földjének felfedezésére.