Hét országból álló elitklub indítaná együtt a turizmusát

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 08. 11:02

Hét olyan ország, amely minimális áldozatokkal kezelte a koronavírus-járványt, és ahol már lecsengőben van a fertőzés, közösen indítaná be turizmusát.

Ausztrália, Ausztria, Izrael, a Cseh Köztársaság, Dánia, Görögország és Új-Zéland úgy döntött, hogy megerősítik az egymás közötti gazdasági kapcsolatokat és újjáélesztik országaikban a turizmust a többi állam segítségével - számolt be a kezdeményezésről a The Wall Street Journal.

Fura elitklubok keretében fog újraindulni a nemzetközi turizmus? Még nem lehet tudni...

Fotó: 123rf.com

„Országaink idejében és megfelelő határozottsággal léptek fel a járvány terjedése ellen, ezért most kedvezőbb pozícióban vagyunk" – jelentette ki Sebastian Kurz osztrrák kancellár, aki az együttműködés kezdeményezője volt. A hét említett állam képviselői videókonferencián egyeztettek a kérdésről, terveik szerint kéthetente tárgyalnak a folytatásról.

A hét ország akkor lesz képes megnyitni a kereskedelmi és utazási kapcsolatokat egymás között, ha a tagok megegyeznek arról, hogy ugyanolyan intézkedéseket vezetnek be, például a kötelező maszkviselés, a tömeges tesztelés, a társadalmi távolságtartás tekintetében, ezen felül pedig vállalják, hogy zárva tartják határaikat azon országok polgárai előtt, ahol még gyorsan terjed a fertőzés.

A kezdeményezés ugyanakkor nem aratott osztatlan sikert mindenhol, különösen Európában kritizálták. „Nekünk Európán belül kell kialakítani egy közös kritériumrendszert, amely alapján visszaállíthatjuk a polgárok szabad mozgását – nyilatkozta a német külügyminiszter, Heiko Maas.

„Ha Európán belül kialakul egy verseny, hogy melyik ország engedi meg elsőként a turisták beutazását, az igazolhatatlan veszélyekhez vezetne" – tette hozzá a tárcavezető.