Hetek óta él reptéri tranzitzónában egy szír férfi

Forrás: Reuters

 2018. április 12. 14:14

Emlékeznek a Terminál című filmre, Tom Hanksszel a főszerepben? A repülőtéri tranzitban ragadt utas története most megismétlődni látszik Kuala Lumpurban.

Egy hónappal ezelőtt a Kuala Lumpur-i repülőtér tranzitjában egy 36 éves szíriai férfi került olyan helyzetbe, mint a filmben Tom Hanks. Hassan al Kontar a Twitteren oszt meg videóüzeneteket mindennapjairól. A kisfilmek keltették fel az emberjogi szervezetek és a média érdeklődését.

Hassan március 7-e óta él a maláj főváros repülőterének fapados terminálján, mivel nem hajlandó visszatérni hazájába, Szíriába, ugyanis fél attól, hogy letartóztatják. A Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy azért nem megy haza, mert nem vonult be katonának. Bár a férfi által közölt információkat a maláj bevándorlási hivatal és a reptér illetékesei nem erősítették meg, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága elismerte, hogy munkatársaik találkoztak a szír férfivel a repülőtéren.

Hassan al Kontar

Fotó: twitter

Hassan elmondása szerint biztosítási ügynökként dolgozott az Egyesült Arab Emirátusokban, amikor kitört a szíriai polgárháború. 2016-ben Kuala Lumpurba deportálták az Emirátusokból, miután az ottani szír nagykövetség megtagadta, hogy megújítsák az útlevelét. Azért vitték éppen Malajziába, mivel oda vízum nélkül utazhatnak a szír állampolgárok.

Egy évig élt és dolgozott Malajziában, mire összegyűjtött elég pénzt és vett egy repülőjegyet Ecuadorba. A légitársaság azonban nem engedte felszállni a repülőgépre. Ezután megpróbált Kambodzsába repülni, de az ottani hatóságok sem engedték belépni az országba, és visszaküldték Kuala Lumpurba. Azóta él a KLIA2 tranzitzónájában, ahol a reptér dolgozóinak adományaiból tengeti napjait.

A 2004-es Terminál című filmben Tom Hanks egy európai utazót alakít, aki a New York-i JKF repülőtéren ragad, miután útlevelét visszavonja hazája, ahol időközben puccs történt. A film alapja egy valós történet: egy iráni férfi 16 évig élt a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren.

Kapcsolódó cikkek