Hétfőn az összes ukrán–magyar határátkelő megnyílik

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. június 25. 17:33

Legkésőbb hétfő reggel megnyílik mind az öt közúti átkelőhely a magyar–ukrán határon. A magyarok karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be Ukrajnába.

A határátkelők teljes megnyitását Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be csütörtökön Kijevben az ukrán külügyminiszterrel, Dmitro Kulebával tartott közös sajtótájékoztatón. A két miniszter azt követően beszélt újságírók előtt, hogy hét év kihagyás után ismét ülést tartott a magyar–ukrán gazdasági együttműködéssel foglalkozó kormányközi vegyes bizottság.

A sajtótájékoztató MTI kérdésére válaszolva Szijjártó Péter elmondta, hogy a határátkelők a jelenlegi utazási szabályok fenntartása mellett nyílnak meg. Kiemelte, hogy azért fontos ez, mert jelenleg az egyetlen nyitva tartó átkelőnél, Záhony és Csap között hosszú várokozás tapasztalható, és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének külön kérése és kezdeményezése volt Budapest felé a többi átkelő megnyitása is, amiről sikerült megállapodni az ukrán féllel. A technikai kérdésekről a határrendészeti szervek vezetői jelenleg egyeztetnek – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter sürgette a Nagyhódos és Nagypalád közötti átkelő megnyitása előtt álló bürokratikus akadályok elhárítását az ukrán fél részéről. Emlékeztetett arra, hogy az M3-as autópálya 2023-ra eléri az ukrán határt, és az ukrán fél ígérete szerint addigra az ő oldalukon is kiépül a gyorsforgalmi út.

Lviv is könnyebben elérhetővé válik hétfőtől

Fotó: 123rf.com

A Konzuli Szolgálat oldalán fellelhető, június 23-án frissített tájékoztatás szerint június 17-től Ukrajnába minden nem rezidens külföldi állampolgár szabadon beléphet, egyedüli feltétel a Covid-19 megbetegedéssel kapcsolatos gyógykezelések, illetve a hatósági karantén (megfigyelés) esetleges költségeit fedező egészségügyi biztosítási kötvény bemutatása, amely konkrétan tartalmazza a Covid-19 kifejezést.

Karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az ukrán Egészségügyi Minisztérium által összeállított országlistában zölddel jelölt országokból (köztük Magyarországről) érkező állampolgárok, amennyiben a beutazást megelőző időszakban (két hétben) nem jártak a pirossal jelölt országok (pl. Belorusz) valamelyikében. Két hét karantén letöltésére kötelezettek a piros színnel jelölt országok valamelyikéből érkező személyek. A részletes információ itt érhető el.