Hétfőtől háromnapos sztrájk a Germanwingsnél

Forrás: MTI

 2019. december 28. 10:47

A sztrájkot a német légiutas-kísérők független szakszervezete (UFO) hirdette meg. Később a Lufthansa-csoport többi tagjánál is beszüntethetik a munkát.

A pénteken kiadott szakszervezeti sztrájkfelhívás szerint a munkabeszüntetés december 30-án nulla órakor kezdődik, és január 1-jén, újév napján éjfélkor ér véget.
A Lufthansa-csoport más tagjainál is lehetnek sztrájkok, ezekről legkorábban január 2-án tesznek bejelentést – közölték.
Az UFO és a Lufthansa-csoport vezetőségének viszonyát évek óta súlyos konfliktusok tarkítják. A szakszervezet a megoldatlannak tekintett munkaügyi viták miatt legutóbb november elején tartott kétnapos sztrájkot a Lufthansánál. A tiltakozó akció miatt 1500 járatot kellett törölni.

A Lufthansa vezetősége a novemberi sztrájk előtt hónapokig tárgyalni sem volt hajlandó a szakszervezeti vezetőkkel, arra hivatkozva, hogy szabálytalanul kerültek tisztségükbe. Az utóbbi hetekben munkaügyi közvetítők bevonásával tárgyaltak, eredménytelenül.

A sztrájk összesen mintegy 700 járatot érinthet

Fotó: wikipedia.org

A szakszervezet a Germanwings esetében legfőképpen azt kifogásolja, hogy a munkaadó nem vázol fel világos jövőképet az alkalmazottaknak. Ez azért fontos, mert az 1400 embert foglalkoztató és 30 repülőgépet üzemeltető Germanwings már nem a saját márkája alatt folytat személyszállítási tevékenységet, hanem a Lufthansa másik diszkont-légitársasága, a Eurowings egyes járatait üzemelteti, és a tervek szerint fokozatosan beolvasztják a Eurowingsbe.
A munkaadó szerint a kifogások indokolatlanok, a Germanwings alkalmazottaira vonatkozó bérmegállapodás készen áll, aláírásra vár. A Lufthansánál azt is hangsúlyozzák, hogy továbbra is hajlandóak közvetítők révén tárgyalni az UFO-val.

Hivatalos adatok nincsenek arról, hogy az újabb sztrájk mekkora fennakadást okozhat. A német sajtóban megjelent szakértői becslések szerint a Germanwings a Eurowings járatainak nagyjából egyharmadát üzemeltetheti a munkabeszüntetésre kijelölt időszakban, ami hozzávetőleg napi 230 járatot jelent.