A munkaadók előírhatják az oltást, újra kötelező a maszk a tömegközlekedésben

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. október 28. 11:16

A negyedik hullámban a fertőzöttek száma ugrásszerűen nőni fog, ezért a helyzet intézkedéseket indokol – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón, aki több szigorítást is bejelentett a járvány fékezése érdekében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a következő szigorításokat jelentette be a kormány döntése alapján:

– A munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja. Ezt az állam mint munkaadó is érvényesíteni fogja, az önkormányzatoknál pedig a polgármester dönthet az oltás előírásáról.

– November 1-től maszkot kell viselni a közösségi közlekedési eszközökön.

– Látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben. A szociális intézményekben erről a vezető dönthet.

Hétfőtől újra kötelező a maszk a tömegközlekedésben

Fotó: 123rf.com

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az intézkedések célja, hogy minél többen oltassák be magukat. Azt remélik, hogy a negyedik hullám ezekkel az intézkedésekkel és a vakcinákkal megfékezhető.

*

Frissítés:

A kötelező oltásról

A kötelező oltással kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, két oltásra vonatkozik a rendelkezés, felmentés kérésére pedig van egy bevett gyakorlat, mivel az egészségügyben már korábban kötelezővé tették az oltást. A szabályozás meg fog egyezni ennek a gyakorlatával, orvosi igazolással kaphat felmentést az, akinek valamilyen betegsége miatt ártalmas lenne az oltás – részletezte.

Ha valaki mégsem veszi fel az oltást, azt fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, és ha egy évnél tovább ez a helyzet fennáll és a szabályozást indokolt fenntartani, a munkaviszonyt is meg lehet szüntetni – tette hozzá. A döntés indokaként azt mondta, akkor tudják a negyedik hullámot mérsékelni és az újabb hullámokat elkerülni, ha az oltottság magasabb lesz. Elmondta, hogy az oltás kötelezővé tételének lehetőségét a munkahelyeken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a turizmus területén több mint tíz szervezet kérte. Az első oltást – a mostani tervek szerint – december 15-éig kell felvenni.Gulyás Gergely közlése szerint a rendelkezés addig marad életben, amíg "a járvány velünk van". A kötelező oltás lesz az irányadó az állami cégeknél és a nagy állami alrendszereknél, így a pedagógusoknál is – tette hozzá.Az országot lezárni semmilyen körülmények között nem akarják – jelentette ki a miniszter a további járványügyi intézkedésekre vonatkozó kérdésre válaszolva.

 

A Budapest Airport megvásárlásáról

Gulyás Gergely egy válaszában beszélt arról is: hogy néhány hónap kérdése a ferihegyi reptér megvásárlása, a létesítményen pedig újabb fejlesztéseket lesz szükséges végrehajtani. Ezek között említette egy új terminál és parkoló építését, valamint a közvetlen vasúti kapcsolat megteremtését. Utóbbiról szólva elmondta: felmerült egy reptéri vasút építése és az is, hogy a szolnoki fővonalat kapcsolják össze a légikikötővel. Utóbbi szerinte "néhány év alatt kész lehet".