Heti 17 járattal tér vissza Budapestre az Air Serbia

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2023. február 27. 16:35

A szerb nemzeti légitársaság, amely 2014 és 2016 között már üzemeltetett közvetlen járatokat Belgrád és Budapest között, idén március 13-tól újra repül a két főváros között.

A járat újraindulásához kapcsolódva szakmai bemutatót tartott a Budapest Airport és az Air Serbia. A rendezvényen Almási Eszter, a Budapest Airport járatfejlesztési menedzsere elmondta, hogy a repülőtér utasforgalma 2022-ben 12,207 millió volt, az idei előrejelzésben pedig 14 millió főre számítanak. Ez még mindig elmarad az eddigi rekordév, 2019 forgalmától, amikor 16,173 millió utast regisztáltak, sőt még a 2018-as adattól is, amikor 14,867 millió utazó fordult meg a repülőtéren. A jelenlegi becslések szerint a 2019-es forgalmi adatot 2024-ben érheti el újra Ferihegy.

A forgalom visszaépülése ugyanakkor folyamatosan zajlik: az idei nyári menetrendben, márciustól 112 úti cél lesz elérhető Budapestről 37 légitársasággal.

A koronavírus-járvány előtt üzemelő járatok többsége újra közlekedik, csak a transzatlanti és a franciaországi járatok egy része hiányzik a kínálatból. Örömteli, hogy Ázsia felé folyamatosan bővült a járatok száma: három kínai város - Peking, Chonquing és Sanghaj mellé betársul a koreai Szöul is, ahová heti hét járat lesz a nyári menetrendben, a Korean Air és a LOT jóvoltából. A Wizz Air három új járatot indít, hetente repül a szaúd-arábiai Dammamba, naponta Isztambulba, Antalyára pedig heti háromszor. Az Air Connect Bukaresttel és Kolozsvárral köti össze Budapestet, a Ryanair Belfastba indít heti két járatot, míg a Kuwait Airways heti kétszer közlekedik június 15-től szeptember végéig. Az Air Serbia pedig heti 17 járatot közlekedtet majd hamarosan Belgrádba.

Szóba kerültek az aktuális reptéri fejlesztések is. Mint elhangzott, új gyerekjátszóteret nyitottak, átadtak 102 elektronikus autótöltőt, a nyárra pedig megnyílik a terminál előtti parkoló.

A reptér vezetésének tervei között szerepel az egyes terminál újranyitása, becsléseik szerint a jelenlegi 2-es terminál 2024/25-ben eléri kapacitásának jelenlegi határait, ezért szükség lesz az egyes terminál felújítására és újranyitására. Közben folyik a – még csak a tervezőasztalon létező - hármas terminál építésének előkészítése: 2029/30-ra szeretnék megépíteni.

A reptéri áttekintés után Bojan Arandjelovic, az Air Serbia hálózatfejlesztési vezetője mutatta be a légitársaságot, majd mondta el az új járattal kapcsolatos praktikus tudnivalókat. Mint megtudtuk, az Air Serbia 2013-ban indult, és Szerbia nemzeti légitársaságaként az egykori Aeroput, JAT, majd Jat Airways jogutódja, ezzel a világ 10 legidősebb légitársaságának egyike. Tavaly ünnepelték a jogelődökkel együtt számított működésük 95. évfordulóját.

A légitársaság egyik Airbus A330-asa útban New York felé

Fotó: Facebook / Air Serbia

Járathálózatukat folyamatosan bővítik, az idén nyáron 87 úti célba repülnek Belgrádból, öt év múlva 130 desztinációval akarják összekötni a szerb fővárost.

Flottájukban 31 repülőgép szerepel, ezek Airbus A330-200, A320, A319, illetve ATR 72-600-as típusokhoz tartoznak. Budapestre az utóbbi típus repül majd, amelynek kabinja teljesen megújult a szakember elmondása szerint: sokkal csendesebb a gép, mint korábban volt, emellett kényelmesebb ülések és nagyobb lábhely is várja az utasokat az alig 50 perces repülőút során.

Az igen komoly antrénak tekinthető heti tizenhét budapesti járattal azt szeretnék elérni, hogy a magyar utasok az Air Serbia teljes útvonalhálózatát igénybe tudják venni, ehhez a belgrádi reptér a csupán 40-45 perces minimális átszállási idővel ideális feltételeket biztosít.

És hogy hová is repülhetnek a magyarok és persze mindenki más Belgrádból? Ami a legtávolabbi úti célokat illeti, New Yorkba és a kínai Tiencsinbe utazhatunk velük, év végétől pedig várhatóan Pekingbe és Sanghajba is. A légitársaság járathálózata kétségkívül a Balkánon a legsűrűbb, az úti célok között a horvát tengerpart nagyvárosai éppúgy megtalálhatók, mint Szarajevó, Tirana, az észak-macedóniai Ohrid, a montenegrói Podgorica, vagy Szófia, Szaloniki, Isztambul és Bukarest. Oroszországban Szocsi, Szentpétervár, Moszkva és Kazany szerepel az úti célok között.

Az idén 20 új városba is indítanak járatot, ezek közé tartozik Chicago, Tel-Aviv, Kairó, Lisszabon, Göteborg, Ankara, Marseille, Palermo és Catania.

Az átszálló utasoknak érdemes egy napra megállni Belgrádban, ahol kiváló éttermek és élénk éjszaki élet várja őket, de ugyanezért akár érdemes is kiutazni déli szomszédunkhoz egy kellemes hétvégére.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a légitársaság munkatársai rugalmasak, nyitottak és segítőkészek, akik igyekeznek gyorsan megoldani minden problémát. Ebben az utasok segítéségére van a légitársaság magyarországi képviseletét ellátó Aviareps, továbbá a reggel hattól este tizenegy óráig hívható telefonos ügyfélszolgálatuk.

Mint megtudtuk, az Air Serbia nem tagja egyik légitársasági szövetségnek sem, ugyanakkor vannak code-share megállapodásaik, például az Air France-KLM-mel, a Turkish Airlines-zal, a Finnairrel, illetve február 1-je óta a Qatar Airways-zel is. Hamarosan bejelentenek egy code-share-megállapodást egy nagy amerikai légitársasággal, melynek eredményeként jelentősen bővül az utasaik számára elérhető észak-amerikai úti célok száma.