Heti 19 charterjárattal készül a nyaralási szezonra az IBUSZ

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2023. február 05. 16:57

120 viszonteladó, 36 IBUSZ-iroda és 12 török szálloda részvételével nagyszabású évadnyitó rendezvényt tartott az IBUSZ február 2-án. Nagyon jó szezonra számítanak.

Tegnap Turizmus Gála, ma IBUSZ Gála – utalt Komora Zoltán, az IBUSZ vezérigazgató-helyettese az év eleji szakma pezsgésére köszöntőjében, amelyben értékelte az előző szezont és az idei kilátásokról is beszélt az eseménynek helyet adó Király utcai Twentysix komplexumban.

A helyszín dzsungelszerű hangulatával stílusosan már a nyarat idézte a közel 200 részt vevő partner számára.

Az IBUSZ szezonnyitója a Twentysix komplexumban

Fotó: Rábenspeck Sára / IBUSZ

Ugyanitt a délután folyamán az irodáknak és a török szállodáknak kétórás workshopot szerveztek, hogy a viszonteladók első kézből ismerhessék meg a török árualap egy részét.

 

Robbanásszerűen indult az év

A Coviddal terhelt két „ínséges év" után 2022 óriási áttörést és keresletnövekedést hozott a kiutaztatásban, az IBUSZ 22,5 milliárd forintos árbevétellel zárta az esztendőt, ami 38 százalékos emelkedés 2019-hez képest – derült ki Komora Zoltán beszámolójából. Rögtön árnyalta is a képet azonban azzal, hogy a tour operatorok profitját három tényező, a forintárfolyam, a kerozin pótdíj és az légi különadó egyaránt csökkentette.

A 2023-as kilátásokról szólva felidézte, hogy a tavalyi lendület egészen szeptember végéig kitartott, akkor azonban jelentős keresletcsökkenéssel szembesültek, ezért óvatosan, inkább alultervezték az idei esztendőt. Ehhez képest „az év eleje olyan szinten robbant be, amire senki nem számított" – fogalmazott. Forgalmuk a tavalyi év hasonló időszakának háromszorosát teszik ki jelenleg. Ebben közrejátszik a NYársapka néven futó és egészen február 28-ig tartó előfoglalási kampányuk, a rendkívül találó név – mint hallhattuk – Kovács Péter, az utazási iroda partnerkapcsolati vezetőjének fejéből pattant ki. Ezzel reflektáltak arra az IBUSZ törzsutasainak körében végzett őszi piackutatásra, amelyből kiderült, hogy az előfoglalásnál az utasok három legfontosabb szempontja az ár (40%), az árgarancia (30%) és a rugalmas lemondhatóság (20%).

Komora Zoltán értékeli a tavalyi évet

Fotó: Rábenspeck Sára / IBUSZ

Komora Zoltán szerint nagyon jó év elé néz a hazai idegenforgalom, amennyiben nem lesz több váratlan esemény, és reményét fejezti ki, hogy ebből a tour operatok is jobban profitálnak majd, mint 2022-ben.

 

Charterek a görög, török és spanyol tengerpartra

A 120 éves IBUSZ idei árualapjában 120-féle körutazást kínál közel 350 indulási időponttal – hallhattuk a továbbiakban Balogh Csabától, az utazási iroda turisztikai főosztályvezetőjétől.

Törökország abszolút sláger az idei szezonban, „nem győzzük növelni a légi kapacitást" – fogalmazott. Jelenleg 40 Isztambulba induló csoportjuk és 30 törökországi körutazásuk van, amelyek nagy része már betelt – illusztrálta a kiemelkedő keresletet. Ezért is döntöttek úgy, hogy Magyarországról először indítanak charterjáratot Kappadókiára (május 13-án és 20-án).

Balogh Csaba bemutatja az idei árualapot

Fotó: Rábenspeck Sára / IBUSZ

A hajós körutazás felfutását mutatja, hogy az MSC hajótársaság első havi statisztikája szerint Európában az IBUSZ az előkelőnek számító 19. helyen áll forgalmával, Magyarországon pedig piacvezető.Az üdülődesztinációkba idén heti 19 charterjáratot indítanak, ebben kizárólagos partnerük a Smartwings cseh légitársaság, további 6 járatot pedig a Wizz Air menetrend szerinti gépével programoznak. Chartergépeik magyar személyzettel repülnek és fedélzeti ellátást is lehet rajtuk foglalni – hangzott el.

A 2023-as árualapjuk fele Görögországba irányul – ezen a piacon a legnagyobb magyar kiutaztatók –, további 40 százalékot Törökország, míg a fennmaradó 10 százalékot a spanyol desztinációk teszik ki.

A Török Riviérát 13 év kihagyás után kezdték el programozni, és az elmúlt két évben ott is sikerült az IBUSZ-nak az élre törnie, ami kinti stabil partnerüknek, a Summer Tournak is köszönhető – emelte ki Balogh Csaba.A török tengerpartra heti 6 chartert (5 budapesti, 1 debreceni indulással) kínálnak, ezeket teljes egészében az IBUSZ tölti, plusz egy tartalék járatot is be tudnak még állítani, ha szükség lesz rá. Kiemelten figyeltek arra, hogy a lehető legjobb menetrendet kínálják utasaiknak: hétfőn és vasárnap a gépek 10 órakor indulnak, és 14 órakor fordulnak vissza; csütörtökön és pénteken mindez másfél órával később történik. Nagyon közkedvelt a szombati gépük, amely már hajnali 5.45-kor indul és csak késő délután érkezik vissza Budapestre, az utasok ezzel gyakorlatilag „7 órát kapnak ajándékba."

Az IBUSZ idén május 13-án indítja charterjáratait, így akár egy előszezoni nyaralás esetében is számolni lehet velük.

Foglalási rendszerükben 150 török szálloda szerepel, döntően 4-5 csillagos vagy de luxe kategóriájú házak, 20 hotellel kizárólagos szerződésük van, azaz csak náluk foglalható a magyar piacon. A tavaly elindított VIP-szolgáltatásukkal az utasaik a repülőtéren elsőbbségi check-inn-t, soron kívüli biztonsági ellenőrzést, a gép első sorában foglalt helyet, fedélzeti ellátást és privát transzfert élvezhetnek.

Délután a török szállodák képviselőivel ismerkedhettek a magyar viszonteladók

Fotó: Rábenspeck Sára / IBUSZ

A görögországi kínálatukról megtudtuk, hogy az IBUSZ chartert indít Korfura (heti 2 járat Budapestről, illetve Debrecenből), Zakinthosra (heti 4 járat), Krétára (heti 3 járat, ebből 2 Budapestről, 1 Debrecenből), de Kefalónia, Lefkada, Tolo, Rodosz és Karpathos szigete is elérhető az utazási irodával. Új charteres úti céljuk idén a Jón-tenger partján fekvő Parga, amely – bár nem sziget – festői tájaival, 4 öblével, fehér homokos strandjaival a görög szigetek hangulatát idézi meg. Autóbusszal az Olymposzi Riviérát és Halkidikit – Sartit kínálják.

Spanyolországban a Wizz Air menetrend szerinti járatával a Costa Brava, a Costa Dorada, Mallorca és Malagán a Costa del Sol úti célok közül választhatnak utasaik.

A beszámolók után méltatták az utazási iroda 9 legkiemelkedőbb viszonteladóját, akiknek 100-100 ezer forint értékű vouchert nyújtottak át. Az IBUSZ szezonnyitó rendezvénye ezt követően immár kötetlen formában, büfévacsorával, tombolával, koktél flair show-val folytatódott, majd zenés-táncos programmal zárult.

(Nyitó kép: Parga, fotó: 123rf)