Hétmilliárd eurós hitelt kap az Air France

Forrás: MTI

 2020. április 25. 09:39

Az Air France francia légitársaság 7 milliárd eurós hitelhez jut a francia kormánytól és bankoktól a koronavírus-járvány okozta nehézségeinek leküzdésére.

A légitársaság államosítása ugyanakkor nem szerepel a napirendben – közölte péntek este a TF1 kereskedelemi televízió híradójában Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.

Az Air France számára nyújtott hitelből 4 milliárd euró az állam által 90 százalékban garantált bankkölcsön, 3 milliárd euró pedig közvetlen állami kölcsön.

"Meg kell mentenünk a nemzeti vállalatot" –fogalmazott Bruno Le Maire, történelminek minősítve a mentőövet.

A francia légitársaság csaknem összes repülőgépe parkolópályára került, miután a Covid-19 fertőzés miatt Franciaországban szigorú kijárási korlátozások léptek életbe március 17-én. A gazdasági tárca szerint a hitelek elsődleges célja 350 ezer közvetett és közvetlen munkahely megmentése.

A francia kormány feltételekhez kötötte az állami segítségnyújtást

Fotó: Facebook / Air France

"A támogatási mechanizmussal, amely az Európai Bizottság jóváhagyásától függ, az Air France-KLM cégcsoport szavatolni tudja az Air France-nak azokat az eszközöket, amelyekkel teljesíteni tudja kötelezettségvállalásait, folytatva az átalakulást ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon egy olyan ágazatban, amelyet a globális válság teljesen átalakít" – írta a légitársaság közleményében.

Bruno Le Maire elmondta: a támogatás "nem egy kitöltetlen csekk".
"Meghatároztuk a feltételeket az Air France-nak ... ugyanis a franciák pénzéről van szó, így az Air France-nak ezentúl rentábilisabbnak kell lennie. Valamint meghatároztuk az ökológiai feltételeket. Az Air France-nak a környezetvédelmet leginkább tiszteletben tartó légitársasággá kell válnia" – mondta a miniszter.

A francia légitársaság jelezte, hogy a holland állam hasonló módon kívánja támogatni a cégcsoport másik tagját, a KLM légitársaságot.