Hetvenöt repülőgépet rendelt a Boeingtől az indiai Jet Airways

Forrás: MTI

 2015. november 09. 17:24

Hetvenöt következő generációs Boeing 737 MAX-ot rendelt az amerikai gyártótól az indiai Jet Airways a Dubajban a héten zajló légi szalonon.

A Boeingnek az MTI-hez eljuttatott hétfői közleménye szerint ezzel történetének legnagyobb rendelését adta le az indiai légitársaság. Az üzlet értékét a Boeing nem közölte.

A szerződésben a korábban 25 jelenlegi konstrukciós Next Generation gépre leadott rendelést MAX-ra változtatják és vételi jogot, valamint opciót biztosítanak további ötven gépre.

A mumbai székhelyű, 1992-ben alapított Jet Airways India második legnagyobb légitársasága a diszkont IndiGo után, naponta mintegy háromszáz járatot üzemeltetnek 74 célállomásra 116 gépes flottával. A múlt évben 17,2 millió utast szállítottak.

A MAX gépek a Next Generationnél 14 százalékkal kevesebb kerozint fogyasztanak, egyebek mellett a kettős tollazatú szárnyvégeknek és az új hajtóműveknek köszönhetően. Az első MAX-ok 2016-ban teljesíthetik első felszállásukat, forgalomba pedig először az amerikai Southwest Airlines diszkont légitársaságnál állnak várhatóan 2017 harmadik felében. A típusra eddig mintegy 2700 megrendelés érkezett.