Hévvel a Fertővidékre – Megújult az egyetlen vidéki HÉV-vonal

Forrás: turizmus.com

 2021. október 13. 14:01

Bár sokan nem tudják, de nemcsak Budapestenjár a HÉV. Magyarország egyetlen megmaradt fővárostól távoli helyiérdekű vasútvonala, a Fertővidéki HÉV (FHÉV) 10 kilométeres hazai szakasza most megújult, mely turisztikai fellendülést hozhat a területnek.

A FHÉV gyorsabb, kényelmesebb, biztonságosabb és utasbarátabb lett egy uniós fejlesztésnek köszönhetően, mely a vasútvonal teljes modernizációját, többek között a pályarekonstrukciót, az érintett vasúti átjárókkorszerűsítését, a Fertőszéplak-Fertőd megállóhely felújítását, akadálymentesítését és modern utastájékoztató rendszer kiépítését is magába foglalta - közölte a GYSEV.

A beruházás nemcsak a Magyarország és Ausztria közötti ingázás, azaz a térség mobilitásának növekedéséhez járul hozzá, hanem turisztikai fellendülést is hozhat.

Az FHÉV 1897 óta működik a Fertővidéken, Magyarország utolsó megmaradt fővárostól távoli helyiérdekű vasútjaként. A vasútvonalon Fertőszentmiklós és Neusiedl am See között utazhatunk, az országhatárig tartó hazai szakasza több mint 10 km. Az FHÉV eredetileg belföldi járatként közlekedett, majd a trianoni békeszerződés után a pálya 38 kilométeres szakasza Ausztriához került, de azóta is működik a részben osztrák, részben magyar tulajdonú GYSEV Zrt. üzemeltetésében.A projekt során korszerűsítették a vasúti pályát, így a vonatok sebessége 60 km/h helyett 100 km/h-ra emelkedik az érintett szakaszon, a
vasúti átjárók átépítésével pedig biztonságosabbá vált a közlekedés.

Az FHÉV magyarországi szakaszának teljes rekonstrukciójához MagyarországKormányának 4,68 millió euró önrésze mellett a DG REGIO által koordinált Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) nyújtott 3,42 millió euró összegű támogatást.

fhev

A megújuló vasútvonal olyan közkedvelt turisztikai célpontokat érint, mint a fertődi Esterházy-kastély és a Fertő-Hanság Nemzeti Park

Fotó: GYSEV Zrt.

Az FHÉV segítségével a fertőszentmiklósi régió mintegy százezer lakosa kapcsolódhat be a bécsi elővárosi közlekedésbe, emellett a vasúti közlekedés lehetőséget teremt a környékbeli osztrák látogatók számára is a Fertő-tó menti magyar területek gyors elérésére. A vasútvonal olyan közkedvelt turisztikai célpontokat érint, mint a fertődi Esterházy-kastély és a Fertő-Hanság Nemzeti Park.