HIPA, bruttó árazás, B2B beutaztatás – lobbizik a MUISZ

Forrás: turizmus.com

 2019. február 20. 19:14

Terveiről beszélt a legutóbbi MUISZ-vacsorán a szakmai szervezet tavaly év végén megválasztott új elnöke, Molnár Judit.

A szakember kiemelte, hogy a szövetség egyik legfontosabb feladatának az érdekvédelmet, az utazási irodák érdekében történő lobbizást tekinti, ugyanakkor kiemelten fontosnak tartja a tagság üzleti sikereinek támogatását használható tudás átadásával. Ez utóbbi többféle tevékenységet felölel a különféle szakmai képzésektől, tréningektől a tanulmányutakig. Kommunikációs tréningeket és adókonzultációt is terveznek.

Azért is lobbizni fognak, hogy újra bejelentés-köteles legyen a B2B beutaztatás. Hatékonyabbá kell tenni a jövőben az utazási irodák ellenőrzését is, ehhez pénzt, paripát, fegyvert kell biztosítani a hatóságnak – emelte ki az elnökasszony.

A megoldandó feladatok között említette még a HIPA kérdését. A helyi iparűzési adó szabályozását a szövetség álláspontja szerint módosítani kellene, az ugyanis nincs összhangban más jogszabályokkal.

Van tennivaló a beutaztatás területén is. A legnagyobb gondot a fordított ÁFA elszámolás tervezett megszüntetése jelenti 2020 januárjától. Ez különösen érthetetlen épp nálunk, ahol az átlagos ÁFA terhelés a környezetünkben lévő országokhoz képest a legmagasabb. Azt is el kell érni, hogy a kiutaztatásban kötelező legyen a bruttó árazás, vagyis minden illetéket és díjat tartalmazzon a végár. Ez kiemelten fontos a szakma minden szereplője, valamint a fogyasztók számára is.

Újra napirendre kell venni az utazási irodai felelősségbiztosítás kérdéskörét is – emelte ki Molnár Judit. A szövetség azért is lobbizni fog, hogy a 4%-os turisztikai hozzájárulást csak egyszer fizesse meg valaki egy adott szolgáltatás esetén.

Akadnak tennivalók a vízumkiadás könnyítése terén is, az utóbbi időben az iráni vízumok kapcsán voltak fennakadások.

Molnár Judit a MUISZ-vacsorán

Fotó: Bara Szilvia

A szövetség tavasszal B2C kampányt indít, amelynek célja, hogy felhívja az utazóközönség figyelmét, miért biztonságos utazási irodával utazni.

A beszámoló végén elhangzott, hogy a törökországi Belekben rendezi következő közgyűlését a szövetség május 12-15. között.