Hivatali visszaéléssel gyanúsítják a belgrádi repülőtér vezérigazgatóját

Forrás: MTI

 2014. július 02. 14:33

Hivatali visszaélés gyanújával őrizetbe vették szerdán a belgrádi Nikola Tesla repülőtér vezérigazgatóját, Velimir Radosavljevicet - tájékoztatott a szerb belügyminisztérium.

A közlemény szerint Radosavljevic a Wizz Air légitársasággal való együttműködés során jelentősen megkárosította a Nikola Tesla repülőteret.

A Nikola Tesla vezérigazgatója és a Wizz Air 2011 márciusában kötött szerződést, amelyben a gyanú szerint engedményeket tett a Wizz Airnek. Ennek következtében a fapados légitársaság több mint 207 millió dináros (556,83 millió forint) nyereségre tett szert a belgrádi repülőtér kárára az illetékekből és a reptéri szolgáltatásokból.

A Wizz Air a hírre reagálva az alábbi állásfoglalást juttatta el szerkesztőségünkhöz:

"A Wizz Air visszautasít minden visszásságra utaló feltételezést a belgrádi Nikola Tesla Repülőtér és a Wizz Air között létrejött hiteles kereskedelmi szerződés kapcsán. A valóságot nem tükröző állításokkal ellentétben a Wizz Air 2010 és 2013 között 800 százalékkal növelte utasszámát a belgrádi repülőtéren, eközben a reptér tejes forgalma 31 százalékkal nőtt, a Wizz Air tehát az utaslétszám-növekedés egyik fő hajtóereje. Sajnálatos módon a szerb és a Szerbiába látogató utasok választási lehetősége fokozatosan lecsökkent egyetlen magas viteldíjú, monopolista álmokat szövögető légitársaságra az Etihad/Air Serbia formájában.

Ez az egészségtelen megszállottság, hogy pontatlan vádakat fogalmazzanak meg a Wizz Air és a belgrádi Nikola Tesla Repülőtér megállapodásával kapcsolatban persze nagyon kényelmes időpontban jött: az Európai Unió éppen most vizsgálja az Etihad üzletet, a szerb állami támogatások bizottsága pedig nyilvánosságra hozta, hogy az Etihad/Air Serbia is élvezni fogja annak a nem átlátható támogatási rendszernek az előnyeit, amelyet kifejezetten az Etihad/Air Serbia átszálló utasokra koncentráló üzleti modelljének védelmében hoztak létre, és amely 100% adókedvezményt biztosít majd számukra, vagyis ez a magas viteldíjú légitársaság gyakorlatilag nulla repülőtéri adót fizet majd Belgrádban.”