Hívja a révészt! – MAHART PassNave-újdonságok

Forrás: turizmus.com

 2018. április 05. 16:20

A tavasz érkeztével beindul a hajózási szezon. Idén először már Dömös és a Duna túlpartján lévő dömösi vasúti megállóhely között is biztosított lesz az átkelés, a MAHART PassNave új átkelőhajó-járatának köszönhetően.

A járat nem menetrend, hanem igény szerint, telefonhívásra közlekedik majd. 2013-ig egyébként üzemelt már járat ezen a szakaszon, amelynek újraindításával az utasoknak lehetőségük nyílik a Budapest-Szob-Párkány vasúti fővonalra csatlakozni.

Az új járatot Spányik Gábor a MAHART PassNave Kft. ügyvezetője, Dr. Völner Pál parlamenti államtitkár, a Magyar Országos Hajózási Szövetség elnöke, Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Herman Jenőné Dömös Község polgármestere avatta fel és adta át a nagyközönségnek április 5-én.

Spányik Gábor elmondta, hogy a MAHART PassNave elmúlt években történt fejlesztései megmutatták, hogy a hajózás tekintetében érdemes vidéki bázisokban is gondolkodni. A teljesen önerős beruházás keretében, mintegy 20 millió forintból megvalósított járat és a hozzá tartozó, az elmúlt hónapokban kialakított parti létesítmények mind az ingázók, mind a turisták igényeit kiszolgálják.

 

Dr. Völner Pál felhívta a figyelmet, hogy ezzel a járatnyitással állami szolgáltatások összekötése valósul meg. Hamarosan 1,3 milliárd forint támogatásból megépül a Duna-Ipoly Nemzeti Park látogatóközpontja, amely szintén sok látogatót vonz majd, az átkelőhajó kapacitását természetesen majd az igényekhez igazítják – mondta el az államtitkár.

Rétvári Bence beszámolt a Dunakanyar fejlesztési terveiről, amelyek közül kiemelte a nagymarosi sportközpont és a zebegényi kulturális és művészeti vonatkozású fejlesztések fontosságát, valamint az M2-es autópályára és a vasútvonalra vonatkozó terveket.  Az államtitkár elmondta, hogy a következő években a Dunakanyar rendelkezésére álló 12,5 milliárd forintból fejlesztik majd a kikötőket és a hajóparkot is.

Az átkelőhajó befogadóképessége 26 fő, az utasok a zárt utastérben tehetik meg a mintegy tízperces utat, kerékpárok korlátozott számban szállíthatók. A járat hétfő kivételével naponta fél 10-től 18 óráig szállíthat utasokat.

 

Fotók: MAHART PassNave

 

Új sétahajójáratok és megállók, felújítások

A MAHART PassNave visegrádi állomását – amely a cég első vidéki központja is egyben – 2016-ban újították fel, szezonban ide érkeznek a naponta közlekedő szárnyashajók, kirándulóhajók. Szintén Visegrádon állomásozik – teljes szezonban – a Corvin rendezvényhajó, valamint innen indul a Dunakanyarban több útvonalon közlekedő sétahajójárat is. Látva a pozitív eredményeket döntött a cég a további fejlesztések mellett.

A menetrendszerinti járatok vonatkozásában újdonság, hogy a megállók sora Zebegénnyel bővült, a napi egyszer oda, egyszer vissza közlekedő járat májustól augusztusig heti hat napon, áprilisban és szeptemberben szombati napokon áll az utasok rendelkezésére.

Szintén újdonság, hogy utószezonban, októberben heti hat napon, keddtől vasárnapig közlekedik majd a Budapest-Szentendre kirándulóhajó, és új sétahajójáratok is indulnak, Visegrád mellett már Szentendréről és Esztergomból is.

Új, környezetkímélő motorokat kaptak a Moszkva típusú hajók, s több hajó belső tere is megújult. Teljes körű felújításon esett át a flotta egyik ikonikus darabja, a Hunyadi, a következő nagyszabású rekonstrukció pedig az 1911-ben épült Csillag motoros hajót érinti majd.

Kapcsolódó cikkek