Hogyan fejleszthető a dunai szállodahajó-turizmus?

Forrás: turizmus.com

 2021. április 26. 08:29

A Turizmus Bulletin 2021. évi 1. számában megjelent „Szállodahajó-turizmus a Dunán – trendek és termékfejlesztési lehetőségek" című tanulmányban Miskolczi Márk és Jászberényi Melinda a dunai szállodahajóturizmus aktuális piaci jellemzőit és fejlesztési lehetőségeit foglalja össze.

A dunai szállodahajó-turizmus a szabadidős célú turisztikai utazások egyik leggyorsabban fejlődő terméke, mely sikerrel ötvözi a széles körben kedvelt attrakciókat a szállodahajó által nyújtott prémium kategóriás szolgáltatásokkal. A pozitív trendből kiindulva a kutatás célja a domináns kínálati szereplők és szolgáltatásaik azonosítása, a keresleti sajátos­ságok feltárása, valamint termékfejlesztési javasla­tok megfogalmazása az aktuális piaci feltételekhez igazodva.

 

Szállodajók egy budapesti kikötőben

Fotó: 123rf.com

A kutatás során a piac 6 domináns szereplőjének (Tauck, Avalon Waterways, Crystal Cruises, Uniworld River Cruises, Viking River Cruises, Scenic River Cruises) összesen 326 utazási csomagjának áttekintésére került sor. A tanulmány hangsúlyozza, hogy a termékkínálat, valamint a célcsoport kiszéle­sítése elősegítheti a világjárvány lefolyását követő utazási kedv fellendülését.

Termékfejlesztési alternatívaként a szerzők kiemelték a természetközeli prog­ramkínálat bővítését (például: arborétumok, városi kertek meg­tekintése), az egészség- és gyógyturizmus köré épü­lő tematikus utak szervezését, valamint több, Budapest és a Fekete-tenger közötti, desztináció termékkínálatba illesztését.

A fiatalabb szegmens érdeklődésének felkel­téséhez a dunai szállodahajó-turizmus ökotu­risztikai profiljának erősítése lehet célraveze­tő (például: a Dunamenti régió biodiverzitása megismerésének lehetősége), valamint a helyi autentikus élményszerzési alternatívák kiterjesztése (pl. helyi lakossággal közös programok).

További termékfejlesztési javaslatok, valamint a teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.