Hogyan járul hozzá a Budapest Airport a fenntartható légi közlekedéshez? – videó

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. március 02. 18:02

Hogyan járul hozzá egy repülőtér a fenntartható légi közlekedéshez? – erre a kérdésre adott választ a Budapest Airport (BUD) zöld törekvéseit bemutatva Katona Sarolta, a cég fenntarthatósági vezetője.

A légiközlekedési szektor köztudottan energiaigényes iparág, melyben a technológiai változás az iparági sajátosságok miatt lassabban megy végbe. Mindennek ellenére a piaci szereplők, köztük a repülőterek sokat tehetnek a fenntarthatóságért – hangsúlyozta bevezetőjében a szakember.

Az iparág komplexitását kiemelve arra is rámutatott, hogy a légitársaságok és a repülőterek törekvései mellett az utasok elvárásai is fontosak, hiszen az érintett vállalkozások a kereslet igényeit követik, és a fogyasztók elégedettségéért dolgoznak. Felelősségük sem elhanyagolható, például a légikikötő megközelítésben vagy az ott igénybe vett szolgáltatások terén is figyelmet kell fordítaniuk a fenntarthatóságra.

Katona Sarolta a Budapest Airport fenntarthatósági törekvéseiről tartott előadást

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

A prezentációból egyebek mellett kiderült, hogy a budapesti repülőtér karbonkibocsátása (a fűtési energiát, a villamos áramot és az üzemanyagot tekintetbe véve) a 2021-es évben a repülőtéren keletkezett teljes károsanyag-kibocsátásnak mindössze 8 százalékát tette ki, ezért – annak érdekében, hogy a közvetett, tehát nem egyenesen a repülőtér üzemeléséből fakadó kibocsátásokat is mérsékelni tudják – nagyon fontos az együttműködés kialakítása a piaci szereplők között.

A BUD fenntarthatósági kezdeményezéseiről vetített rövidfilmből kiderült, hogy a hatalmas területen működő létesítmény tudatosan bánik az erőforrásaival: karcsúsították vízfogyasztásukat, a hőközpontokat korszerűsítették, a fűtési csöveket, szerelvényeket, épületeket hőszigetelték.

Szomszédjaikkal harmonikus együttélésre törekednek, a környékbeli lakosok számára többféle zajvédelmi megoldást kínálnak, a környező erdők szemétmentesítését és tisztán tartását is kötelességüknek érzik. Gondoskodnak a hulladék újrahasznosításáról, elektromos autókba ülnek át, saját napelemparkot terveznek – sorolta.

„Céljaink közül a legfontosabb, hogy 2035-ra elérjük a nettó zéró karbonkibocsátást, és ennek részeként egyebek mellett megvalósítsuk a zöld finanszírozást, fenntartható épületeket építsünk, fejlesszük a hulladékkezelést, továbbfejlesszük zajvédelmi intézkedéseinket” –emelte ki stratégiai törekvéseiket a szakember.

Nettó zéró ütemtervük részeként tovább redukálják energiafogyasztásukat és fokozatosan átállnak a megújuló energiaforrásokra. Két nagy projektjük van előkészítés alatt, egy saját napelempark telepítése, valamint egy geotermikus fűtési rendszer megvalósításának a lehetőségeit kutatják.

Törekvéseikbe a 2015-ben létrehozott Green Airport programon keresztül már több mint 40 repülőtéri partnerszervezetet vontak be, hiszen meggyőződésük szerint a légiközlekedési iparág csak közös összefogással tud fenntarthatóvá válni.

Hogy milyen célokért dolgoznak együtt partnereikkel a zöldülő légi közlekedésért, az is kiderül az előadásról készült videóból, melyet alább tudnak megtekinteni.