Hol és mit kínál a Csallóköz? Tájékoztató honlap indult turistáknak

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2022. március 03. 19:13

A Csallóközben elérhető programokat, éttermeket, szállásokat, látnivalókat és túraútvonalak bemutató tájékoztató oldal indult magyar nyelven – derült ki Szlovákia sajtótájékoztatóján, az Utazás kiállításon.

Szlovákia 80 négyzetméteren, 10 társkiállítóval mutatkozik be a 44. Utazás kiállításon – e szavakkal nyitott meg a népes hallgatóságot vonzó sajtótájékoztatót Soňa Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Képviselet vezetője.

Václav Mika, a tavaly áprilisban megalakult Slovakia Travel (Szlovák Turisztikai Ügynökség) vezérigazgatója örömmel osztotta meg, hogy immár Szlovákiában is újra szabadon hozzáférhető minden turisztikai szolgáltatás, sem oltási igazolást, sem tesztet nem kell felmutatni az éttermekben, szálláshelyeken vagy a síközpontokban. Kitűnőnek nevezte az idei téli szezont, sok hóval és napsütéssel, így arra számítanak, hogy az hosszú lesz, és sokáig lehet még siklani a Magas-Tátrában. De nemcsak a havas sportokat, hanem a szlovák gasztronómiát, az aquaparkokat és „közös történelmünket" is a magyar utazók figyelmébe ajánlotta.

 

Csallóköz a vizek, mesék és naplementék földje

– hallottuk Somogyi Gábortól, a Csallóközi Területi Idegenforgalmi Szövetség elnökétől. Ez a 84 km hosszan és 15–30 km szélesen elnyúló terület Európa legnagyobb szárazföldi szigete, Szlovákia legtermékenyebb vidéke. Sokan nem is tudják, hogy milyen értékeket rejt ez a vidék, és meglepődnek azon is, amikor kiderül, hogy 2019-ben már 2 millióan látogattak ide. Csallóköz turisztikai vonzereje az utóbbi években folyamatosan növekszik, amit a fejlesztések is segítettek.

Somogyi Gábor a Csallóköz turisztikai kínálatáról beszélt

Fotó: turizmus.com

Élénk a fürdő- és wellnessturizmus annak köszönhetően, hogy a régió gazdag termálvizekben, területén öt fürdő is várja a vendégeket, Komáromban, Nagymegyerben, Somorján, Nyárasdon és Dunaszerdahelyen. A sportkedvelők figyelmére tarthat számot a Slovakia Ring Dióspatonyban, ahol európai szintű motoros és autós versenyeket rendeznek, és a gokartpályáján a látogatók maguk is száguldozhatnak. A somorjai X-Bionic a lovasversenyek szervezésében jár élen, Bacsfán 18 lyukú golfpálya várja a sport szerelmeseit. A gasztronómia kedvelői sem fognak csalódni, az epernek, a rétesnek és a töknek is van saját fesztiválja a Csallóközben, ahol egyedi ízesítésű és házi finomságokat lehet kóstolni. A művészetek kedvelői Dunaszerdahelyen megnézhetik a Kortárs Magyar Galériát vagy Dunacsúny közelében a Modern Művészetek Múzeumát.

Számos lehetőséget találnak a kikapcsolódásra az aktív turizmus hívei is, a Kis-Duna és az „öreg" Duna ágai remek helyszínek vadregényes vízitúrákhoz, Dunacsúnynál kiváló vadvízi evezőspálya kínál izgalmakat. Az elmúlt években fejlesztették a kerékpárutakat is, az új Duna-ág töltésén haladó kerékpárútvonal az európai hálózatba is bekapcsolja a régiót. Kerekezés közben érdemes felkeresni a régi vidéki élet jellegzetes mementóit, a több száz éves vízimalmokat is.Aki kedvet kapott, hogy felkeresse a Csallóközt, az kezdje a tervezést a régió új tájékoztató platformján, amely pár napja, március elsején indult el – tanácsolta Somogyi Gábor.A Hol, mit? (szlovákul: Kde, čo?) címmel indult oldalon egy helyen lehet minden információt megtalálni arról, hol és mivel töltsük a szabadidőnket a Csallóközben. A felhasználó programok, éttermek, szállások, látnivalók és túraútvonalak között böngészhet. A tervek szerint a helyszínek számát tovább bővítik majd, hogy minél teljesebb körű tájékoztatást nyújtsanak az oldalra látogatóknak.