Hollandia nem fogad repülőket az Egyesült Királyságból (frissítve)

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. december 20. 11:25 / Utoljára frissítve: 2020. december 20. 19:28

A holland kormány felfüggesztette vasárnaptól minden, az Egyesült Királyságból érkező repülőjárat fogadását azt követően, hogy Hollandiában találtak valakit, aki a koronavírusnak a szigetországban terjedő új törzsével fertőződött meg. A hollandok példáját egyre több európai ország követi.

A légijáratokat vasárnap reggel 6 órától függesztették fel, egyelőre január 1-ig.

A hollandok a lépést néhány órával az után jelentették be, hogy a brit kormány megerősítette: Londonban és Délkelet-Angliában egy, az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő új koronavírustörzs jelent meg – írja az MTI.

A holland közegészségügyi hatóság (RIVM) „azt javasolja, hogy a vírus ezen változatának (...) bejutását minden lehető módon akadályozzák meg, az Egyesült Királyságból érkező utasok mozgásának korlátozásával, illetve ellenőrzésével" – olvasható az egészségügyi minisztérium közleményében.

A közleményben azt is írták, a holland kormány az elkövetkező napokban az Európai Unió más tagállamaival együtt megvizsgálja további korlátozások lehetőségét.

Hollandia január közepéig öthetes zárlatot írt elő a járvány újbóli fellángolásának megfékezése érdekében, így zárva tartanak az iskolák és a nem alapvető cikkeket forgalmazó üzletek is.

Az új vírusvariáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét

Fotó: 123rf.com

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a Londonban és Anglia délkeleti részén megjelent új vírusvariáns akár 70 százalékkal fertőzőbb lehet, mint az eddigi kórokozó. Szakemberek szerint ugyanakkor egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az Angliában a hét elején azonosított, de már más országokban is észlelt új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

A brit miniszterelnök azt is közölte, hogy a vírusváltozat terjedésétől leginkább érintett térségekben, elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában a jelenlegi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészíti egy újabb, negyedik fokozat, és ez vasárnap nulla órától ezeken a területeken érvénybe is lépett.

Ennek alapján az itt élőknek lehetőleg otthonról kell dolgozniuk, csak korlátozott számú indokkal, például orvosi ellátás, vásárlás, iskolába utazás céljából hagyhatják el lakóhelyüket, vagy akkor, ha az otthoni munkavégzés nem megoldható számukra.

A negyedik készültségi fokozat hatálya alá tartozó területek lakói csak kivételes indokokkal utazhatnak külföldre, nem hagyhatják el az e készenléti szint hatálya alá tartozó térségeket, és ezekre a területekre az alacsonyabb készültségi szintű országrészekből sem lehet beutazni.
Az érintett térségekben vasárnaptól bezártak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, a zárt térben működő edzőtermek és a szabadidőközpontok, valamint az olyan személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, mint a fodrászatok és a szépségszalonok. A szigorítások részeként e területek lakói karácsonykor sem tarthatnak összejöveteleket olyanokkal, akikkel nem laknak egy fedél alatt.

*

FRISSÍTÉS:

A hollandok után egyre több európai ország jelentette be, hogy megtiltják az Egyesült Királyságból induló utasszállító repülők fogadását. Belgium egyelőre csupán 24 órára – vasárnap éjféltől kezdődőn – vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban. Az Airportal.hu összesítése szerint vasárnap délután Olaszország, Ausztria, Németország és Franciaország is leállította az Egyesült Királyság irányából érkező légi járatokat, estére Írország, Lettország, Törökország, Marokkó és Bulgária is bejelentette a korlátozást.

Románia december 21. hétfőtől két hétig nem fogad utasszállító járatokat az Egyesült Királyságból, és 14 napos karanténra kötelezi azokat akik az országból érkeznek.

Eközben a budapesti repülőtér járatinformációs oldala szerint a London és Budapest közötti járatok zavartalanul közlekedtek vasárnap, hétfőn pedig hat járat érkezése van ütemezve Londonból.