Hollandiában az egész iparág lázad a repülési adó ellen

Szerző: Veér Jenő

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 10. 12:27

A Hollandiába akkreditált légitársaságok, az Utazási Irodák Szövetsége, a Tour Operatorok Egyesülete közösen és nagyon erélyesen emelt szót a kormányzat által – ismételten – elrendelni készülő repülési adó ellen.

Az ötlet nem új. Már néhány évvel ezelőtt bevezették és három éve el is törölték ezt az adónemet, mely az iparágnak nagyjából 200 millió euró veszteséget hozott. A 2012-ben elvégzett gazdaságossági felmérés kimutatta, hogy az említett adónem kapcsán, a megdrágult repülés következtében, megszűnt 37.500 munkahely és a szakma pontosan 2,25 milliárd bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni.

Az öt évvel ezelőtti repülési adó, elsősorban az amsterdami Schiphol repülőteret érintette, mert az utasok többsége az adót elkerülendő, külföldi indulási állomásokat vett igénybe. Ennek köszönhette például Düsseldorf a komoly utasszám-emelkedést. De ezen kívül Brüsszel és Antwerpen repülőterei is jelentősen profitáltak a kialakult – olcsóbb – helyzetből.

Az öt évvel ezelőtti repülési adó, elsősorban az amsterdami Schiphol repülőteret érintette

Fotó: KLM

A kabinet most ismételten be szeretné vezetni 2019. január 1-jével a kilométer alapú repülési adót, mely egyértelműen a korábbi helyzetet hozná vissza, azonos vagy még nagyobb veszteségeket produkálva.

A szakma nem érti, hogy amikor a Hollandia mind az öt repülőterére üzemelő hazai és külföldi légitársaságok 2020-ig eurómilliókat áldoznak a CO2-kibocsájtások kompenzálására és évente több mint 750 millió eurót fizetnek a világ legsűrűbben lakott országában a zajszint túllépése esetén, akkor mi szükség van egy extra kormányzati bevétel, a repülési adó újbóli bevezetésére, mely csak az évekkel ezelőtti igencsak ráfizetéses helyzetet állítaná vissza, minden extra haszon nélkül.  Nem beszélve arról a fontos tényről, hogy a kiélezett európai versenyhelyzetben ismét a szomszédos repülőtereket hozná ajándékpozícióba.